001 -Family

Hardzeilerij om de Geuzenpenning


Geplaatst op: 29 mei 2007
Vinkeveen - Afgelopen zaterdag 26 mei en zondag 27 mei 2007 zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het decor geweest van een evenement waarin twaalf zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol hebben gespeelt.

Vanaf de steigers van de Zeilschool de Vinkeveense Plassen aan de Herenweg 144 te Vinkeveen zijn de 12 schepen op zaterdag om 14.30 uur en op zondag om 11.30 uur gestart met hun strijd om de fel begeerde Geuzenpenning. De route die gevaren moest worden is uitgezet over de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen en over de Geuzensloot. Voor zich spreekt dat (op een enkele plek na waar de vaarboom gebruikt mag worden) alles gezeild moest worden. Extra handicap voor de schippers en hun bemanningsleden is het feit dat de brug in de Provinciale weg, tussen de Zuidplas en de Kleine Plas niet bediend zal werd worden. Als de schepen deze brug passeerden werd de mast gestreken om direct na het passeren de mast weer zo snel als mogelijk op te zetten.

Schipper Nico Persoon van de Westlander Antonius (Loosduinen) was wederom de snelste van het gehele veld. Zowel zaterdag als zondag wist hij met zijn bemanning de wedstrijdbaan in de kortst mogelijke tijd af te leggen. Het grootste deelnemende schip van ruim 17 m, de Westlander De Grootte Juffer, met als eigenaar Marcel Juffermans uit Warmond werd 2e .De Kagenaar De Zwaan (van Zeilschool de Vinkeveense Plassen) met als schipper Willem Pater wist de derde plaats zeker te stellen door zeer constant te varen. Alle deelnemers waren bijzonder te spreken over de goede onderlinge sfeer en de sportief gevaren wedstrijden. Als enig minpuntje kan genoemd worden dat het bijzonder vervelend was dat de start van de eerste wedstrijd uitgesteld moest worden doordat enkele deelnemers ruim 2,5 uur hebben liggen wachten in Mijdrecht op brugbediening.

Zeilschool de Vinkeveense Plassen nam zelf met drie schepen deel aan de wedstrijden. Deze schepen worden door de zeilschool / Vinkeveen Haven ingezet voor rondvaarten over de Vinkeveense Plassen (12 personen per boot). Het is zelfs mogelijk onder begeleiding van een schipper een wedstrijd te varen met uw collega’s waarbij er meerdere schepen ingezet kunnen worden.

De “Hardzeilerij om de Geuzenpenning” wordt in nauwe samenwerking met de Zeilschool de Vinkeveense Plassen jaarlijks georganiseerd door de werkgroep Kleine Zeilvaart van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig en vind altijd plaats in het Pinksterweekend.

Deze werkgroep stelt zich ten doel het behouden van de kleinere historische bedrijfsvaartuigen zoals Westlanders, Kagenaars, Zand- en Rietaken en dergelijke. Geprobeerd wordt dit doel te bereiken door de bezitters van deze voormalige vrachtscheepjes te adviseren bij de restauratie van hun schip en hen te bewegen deel te nemen aan evenementen zoals de Westlander Zeildagen in Warmond, de jaarlijkse Turfrace tussen Warmond en Vinkeveen en de Hardzeilerij om de Geuzenpenning in Vinkeveen. Daarnaast is er jaarlijks een vaartocht in een gebied waarin deze scheepjes in het verleden een onmisbare schakel waren in het vervoer.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hardzeilerij om de Geuzenpenning

Vinkeveen - Afgelopen zaterdag 26 mei en zondag 27 mei 2007 zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het decor geweest van een evenement waarin twaalf zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol hebben gespeelt. Vanaf de steigers van de Zeilschool de Vinkeveense Plassen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: