001 -Family

Hardzeilerij om de Geuzenpenning


Geplaatst op: 23 mei 2007
Aanstaande zaterdag 26 mei en zondag 27 mei 2007 zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het decor van een evenement waarin een tiental zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol spelen.

Vanaf de steigers van de Zeilschool de Vinkeveense Plassen aan de Herenweg 144 te Vinkeveen starten de 12 schepen op zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 10.00 uur en 13.00 uur hun strijd om de fel begeerde Geuzenpenning. De route die gevaren moet worden is uitgezet over de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen en over de Geuzensloot. Voor zich spreekt dat (op een enkele plek na waar de vaarboom gebruikt mag worden) alles gezeild moet worden. Extra handicap voor de schippers en hun bemanningsleden is het feit dat de brug in de Provinciale weg, tussen de Zuidplas en de Kleine Plas niet bediend zal worden. Als de schepen deze brug passeren zal de mast gestreken moeten worden om direct na het passeren de mast weer zo snel als mogelijk op te zetten. Voor het publiek kan dit, zeker als er wat wind staat, spectaculaire beelden op leveren.

Na afloop van de hardzeilerij op zondag 4 juni wordt om circa 16.00 uur op het terrein van de Zeilschool de Geuzenpenning uitgereikt aan de (trotse) schipper die samen met zijn bemanning de beste prestatie heeft geleverd.

De “Hardzeilerij om de Geuzenpenning” wordt in nauwe samenwerking met de Zeilschool de Vinkeveense Plassen georganiseerd door de werkgroep Kleine Zeilvaart van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. Deze werkgroep stelt zich ten doel het behouden van de kleinere historische bedrijfsvaartuigen zoals Westlanders, Kagenaars, Zand- en Rietaken en dergelijke. Geprobeerd wordt dit doel te bereiken door de bezitters van deze voormalige vrachtscheepjes te adviseren bij de restauratie van hun schip en hen te bewegen deel te nemen aan evenementen zoals de Westlander Zeildagen in Warmond, de jaarlijkse Turfrace tussen Warmond en Vinkeveen en de Hardzeilerij om de Geuzenpenning in Vinkeveen. Daarnaast is er jaarlijks een vaartocht in een gebied waarin deze scheepjes in het verleden een onmisbare schakel waren in het vervoer.

Het terras Het Voordek, gelegen aan de Vinkeveense Plassen, is gedurende het evenement geopend. U vind Het Voordek op de Herenweg 144 te Vinkeveen

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hardzeilerij om de Geuzenpenning

Aanstaande zaterdag 26 mei en zondag 27 mei 2007 zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het decor van een evenement waarin een tiental zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol spelen. Vanaf de steigers van de Zeilschool de Vinkeveense Plassen aan de Herenweg … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: