001 -Family

Burgemeester op ‘boerderijbeleving’


Geplaatst op: 16 mei 2007
Wat is het verschil tussen koeien en pinken? Wat eten koeien? Hoeveel melk geeft een koe? Kun je aan een kip zien wat voor kleur eieren ze legt? Wat doet een kalfje als je je hand in zijn mond steekt?

Wat doet een boer de hele dag? Wonen er nog andere dieren dan koeien op de boerderij?

Gedurende een 2 uur durend bezoek kreeg burgemeester Burgman op deze en nog veel meer vragen een antwoord. Samen met leerlingen van groep 3c van basisschool St. Jozef uit Vinkeveen bezocht de burgemeester op 8 mei de boerderij van Joost en Liesbeth Samsom in Wilnis. Tijdens het bezoek moesten de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren variërend van het melken van een (nep)koe tot het helpen van de boer bij het verdelen van kuilvoer en het opruimen van mest.

Het boerderijbezoek is een lesonderdeel van het project ‘Boerderij in de kijker’. Dit project is een initiatief van Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging ‘de Utrechtse Venen’ in samenwerking met de Milieudienst Noord-West Utrecht , Natuur- en Milieucommunicatie Utrecht en LTO-afdeling de Ronde Venen. De initiatiefnemers beogen met het project de boerderijen in de Utrechtse Venen toegankelijk te maken voor kinderen uit de omliggende dorpen en steden. Met een bezoek aan de boerderij komen kinderen niet alleen in contact met het wonen en werken op een boerderij, maar ook met de boerennatuur en het cultuurhistorische landschap.

De plaatselijke Natuur- en Milieueducatiecentra hebben voor ‘Boerderij in de kijker’ een tweetal boerderijlessen ontwikkeld genaamd: “de Koeien van boer Jan” voor groep 3 en 4 en “SUPERBOER” voor groep 5 en 6. Staat bij het eerste programma het beleven van de boerderij centraal, het tweede programma gaat in op de herkomst van ons voedsel. De twintig deelnemende boeren en boerinnen uit de Utrechtse Venen zijn opgeleid om scholen te ontvangen en onderwijs te geven.

Melkveehouder Samsom is één van de 6 deelnemende boeren in de gemeente De Ronde Venen die de deuren voor de kinderen heeft geopend. Ook de bedrijven van Theo en Thea de Graaff en Franny en Dick Bos uit Mijdrecht, de bedrijven van Robert en Willeke Peek en Gijs en Annie Plomp uit Wilnis en het bedrijf van de familie van der Arend uit Vinkeveen participeren in het project. Het afgelopen voorjaar hebben 130 klassen uit de gemeentes Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen, Woerden en Utrecht een boerderij bezocht. Daarvan kwamen 32 groepen uit De Ronde Venen.

Voor meer informatie: bel / mail naar: Conny van Kruysbergen van NME-centrum De Woudreus, tel: 0297-273692, mail: c.vankruysbergen@milieudienstnwu.nl, scholen kunnen zich aanmelden via de site: www.nmegids.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Burgemeester op ‘boerderijbeleving’

Wat is het verschil tussen koeien en pinken? Wat eten koeien? Hoeveel melk geeft een koe? Kun je aan een kip zien wat voor kleur eieren ze legt? Wat doet een kalfje als je je hand in zijn mond steekt? Wat doet een boer de hele dag? Wonen er nog … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: