001 - Bader

Drinkwater in Uithoorn en Aalsmeer, pas op


Geplaatst op: 16 mei 2007
De besmetting van het drinkwater in Noord-Holland met de bacterie e-coli blijkt omvangrijker dan gedacht.

Het drinkwaterbedrijf PWN meldt dat het water niet alleen in Hoofddorp is besmet. Dat is mogelijk ook het geval in de gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort.

PWN adviseert het water twee minuten te koken voor consumptie.

Onderzoek
Vrijdag werd bekend dat het drinkwater in Hoofddorp besmet was. Het onderzoek dat PWN dinsdag heeft uitgevoerd wijst uit dat het drinkwater bij het distributiestation in die gemeente besmet is. Dit station bedient ook de overige gemeenten. Wat daarvan de oorzaak is, is volgens het bedrijf onbekend.

Op dit moment vindt er een onderzoek plaats waaruit moet blijken hoe de bacterie in het drinkwater terecht is gekomen. Woensdag brengt het waterbedrijf verslag uit over het lopende onderzoek.

Riool
Volgens het waterbedrijf wijst de vondst van de bacterie erop dat het drinkwater in contact is gekomen met bijvoorbeeld rioolwater. "Dat zou niet moeten kunnen, want de leidingen naar de klanten toe vormen een gesloten systeem. Wij onderzoeken momenteel al onze in- en uitgaande leidingen."

Als mensen de colibacterie binnen krijgen, kunnen maag- en darmklachten ontstaan. Het water moet worden gekookt om de bacterie onschadelijk te maken. Bij het douchen kan het water volgens het bedrijf gewoon worden gebruikt.

Verholpen
Volgens een woordvoerster van het PWN treft de besmetting 170.000 huishoudens in de regio Kennemerland. De besmetting die vorige week in een woonwijk in Hoofddorp opdook is inmiddels verholpen.

Verder is in Haarlem-Noord een besmetting met de enterococcen-bacterie vastgesteld. Het PWN spoelt de leidingen door om het water schoon te krijgen, aldus de woordvoerster.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: nu.nl

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Drinkwater in Uithoorn en Aalsmeer, pas op

De besmetting van het drinkwater in Noord-Holland met de bacterie e-coli blijkt omvangrijker dan gedacht. Het drinkwaterbedrijf PWN meldt dat het water niet alleen in Hoofddorp is besmet. Dat is mogelijk ook het geval in de gemeenten Aalsmeer, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort. PWN adviseert het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: