001 - Bader

Sportieve strijd bij Vinkeveense scholendriekamp


Geplaatst op: 23 april 2007

Donderdag 19 april stond bij korfbalvereniging De Vinken in het teken van de Nationale Sportweek: de week waarin verspreid over het hele land zo'n 1800 sportevenementen werden georganiseerd. Evenals vorig jaar organiseerde De Vinken een scholendriekamp voor de groepen 8 van de Vinkeveense scholen: de St. Jozefschool (aanwezig met 3 groepen), de Pijlstaartschool en De Schakel (elk met 1 groep).

De kinderen hadden er afgelopen donderdag zin in. De eerste kinderen waren al ruim voor de aanvang op het strijdperk aanwezig. De spandoeken en de versieringen werden zo goed mogelijk opgehangen, de andere teams werden zorgvuldig onder de loep genomen en de taktiek werd nog even besproken. Kortom, niet alleen het weer was goed, maar ook de sfeer zat er meteen goed in. Daarnaast was de spanning van de gezichten af te lezen. Want hoewel de organisatie de afgelopen weken al een tipje van de sluier had gelicht, wisten zowel de leerkrachten als de kinderen niet precies wat hen te wachten stond.

Vinkendukaten
De opzet van de scholendriekamp was erop gericht om zoveel mogelijk 'Vinkendukaten' te vergaren. Door snel, slim, maar zeker ook met overleg, te handelen. Een centrale rol was daarbij weggelegd voor de onderwijzer. Daarnaast moest deze ook daadwerkelijk actief meedoen. Dat begon al bij het eerste onderdeel: de warming-up. Een kleine vijf minuten werden de spieren losgemaakt. Ruim 130 kinderen en hun leerkrachten lieten al snel de eerste zweetdruppeltjes zien. Maar de beloning was er naar: elke groep verdiende de maximale hoeveelheid (drie) 'Vinkendukaten'. Eén voor de start, éen voor het feit dat ook echt alle leerlingen meededen (er werd namelijk streng gecontroleerd) en één extra dukaat voor de sportieve meehuppelende leerkracht. Vooral deze laatste dukaat werd met groot gejuich ontvangen.

Overlopertje
Het tweede spel was een ouderwets overloopspel. Op het kunstgras. Elke klas had constant 5 lopers in het spel. Deze 25 lopers moesten proberen een dukaatje naar de overkant te brengen. Dat werd hen echter moeilijk gemaakt door 5 tikkers (vier uit de andere groepen en een uit hun eigen groep). "Wat een chaos," verzuchtte een van de leerkrachten. "maar wel en mooie." voegde hij er meteen aan toe. En inderdaad, het was prachtig om te zien. De kinderen bleven maar af en aan lopen om hun dukaatjes naar de overkant te brengen. Ook de leerkracht moest gedurende 5 minuten optreden als tikker. Want ook dat kon weer bonuspunten opleveren. Na een klein kwartiertje was het spel afgelopen. En het tellen kon beginnen. Vol spanning stonden de nog nahijgende kinderen te wachten op de uitslag. Uiteindelijk bleek de St. Jozefschool III (gekleed in het oranje) de grote winnaar. Maar liefst 63 van de 100 dukaatjes waren veilig naar de overkant gebracht. Dat leverde hen 5 grote Vinkendukaten op. Nummer 2, St. Jozefschool I (in blauwe shirts) had er 54 veilig overgebracht en kreeg 4 grote Vinkendukaten, de Pijlstaart (52 dukaatjes overgebracht) kreeg er 3, St. Jozefschool II (wit) bracht er 1 minder naar de overkant en kreeg er dus 2. Hekkesluiter De Schakel tenslotte (38 overgebracht) verdiende 1 grote Vinkendukaat.

Zweeds renspel
Het derde spel was het Zweeds renspel dat op het Hertha-veld plaatsvond aangezien De Vinken nog steeds geen gebruik kon maken van het gewone grasveld. Bij dit spel kwam het niet alleen aan op snelheid en behendigheid, maar ook op denkvermogen en overleg. Elke groep moest 12 opdrachten volbrengen: 6 doe-opdrachten en 6 denk-opdrachten. In een bepaalde volgorde. Maar alvorens ze de opdracht mochten uitvoeren, moest een tweetal uit de klas op zoek naar het opdrachtnummer dat ergens langs het veld verstopt was. Na ruim een half uur kwam ook aan dit vermoeiende onderdeel een eind. Na zoveel inspanning was een korte pauze met de nodige versnaperingen (limonade, koek en appels van de firma Ruizendaal) hun beloning. De organisatie ging als een speer de denk-opdrachten nakijken. Wel was duidelijk dat de winnaar van het Overloopspel het deze keer beduidend minder had gedaan. Zij waren namelijk het langzaamste van het gehele stel en behaalden daardoor slechts 1 dukaat voor de doe-opdrachten. Winnaar daarvan was De Pijlstaart (5 dukaten), nummer 2 was St. Jozefschool I (4 dukaten), nummer 3 was St. Jozefschool II (3 dukaten) en nummer 4 was De Schakel (2 dukaten).

Estafette
Na een korte pauze kon het laatste spel beginnen. Hadden de scholen zich enigszins op de eerste onderdelen kunnen voorbereiden, de laatste opdracht was voor iedereen een verrassing; de estafette. Van elke klas moesten telkens twee kinderen een bepaald parcours afleggen. Daarbij ging het natuurlijk om de snelheid, maar alleen hardlopen was te simpel vond de organisatie. De lopers moesten dus ook kunnen touwspringen, gooien en vangen, bokje kunnen springen en snel in de korf kunnen schieten. De deelnemers werden vanzelfsprekend fanatiek aangemoedigd door hun klasgenoten, maar ook de tegenstanders werden goed in de gaten gehouden. Het was een uitermate spannende strijd tussen vooral De Schakel en St. Jozefschool I. Lange tijd ging de strijd gelijk op, maar uiteindelijk trok De Schakel aan het langste eind. Zo verdienden zij 5 dukaten. St. Jozefschool I kreeg er 4, hun schoolgenoten in het wit kregen er 3, De Pijlstaart verdienden er 2 en St. Jozefschool II, het oranje team, had het meeste moeite met dit spel en kreeg er 1. Ondertussen was ook de eindstand van het denk-gedeelte van het Zweeds renspel bekend. En hier bleek dat de St. Jozefschool het er goed vanaf bracht, want zij eindigden met hun drie teams op de eerste drie plaatsen. En de Schakel liet de Pijlstaart achter zich.

En de winnaar is ...
Nadat ook deze uitslag bekend gemaakt was werden de leerkrachten naar voren geroepen om te kijken welke groep uiteindelijk de meeste Vinkendukaten in zijn bezit had. Hardop werd er meegeteld. En het was zeer spannend, want de eerste drie leerkrachten (van De Pijlstaart en de St. Jozefschool II en III) die moesten tellen hadden allemaal 14 dukaten in hun bezit. Tot teleurstelling van de eerste drie teams bleef de onderwijzer van de St. Jozefschool I, het blauwe team, maar doortellen. Bij 20 dukaten stopte de teller. Een oorverdovend gejuich steeg op vanuit de blauwe hoek. Maar zou het genoeg zijn? De Schakel moest immers nog tellen. En hadden zij niet net de estafette gewonnen? Maar helaas voor de Schakel; zij kwamen niet verder dan 13 grote Vinkendukaten. Zodra dat duidelijk was, was het blauwe team van de St. Jozefschool al helemaal niet meer te stoppen en met een nog groter gejuich werd de taart voor de winnaars in ontvangst genomen. Terwijl de winnaars op de foto gezet werden, verlieten de andere kinderen moe maar voldaan het strijdperk. Vanzelfsprekend waren ze teleurgesteld, maar ze hadden er allemaal hard en sportief voor gestreden. En daar ging het ook eigenlijk allemaal om. Kortom, het was een uitermate sportieve en geslaagde middag.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Sportieve strijd bij Vinkeveense scholendriekamp

Donderdag 19 april stond bij korfbalvereniging De Vinken in het teken van de Nationale Sportweek: de week waarin verspreid over het hele land zo'n 1800 sportevenementen werden georganiseerd. Evenals vorig jaar organiseerde De Vinken een scholendriekamp voor de groepen 8 van de Vinkeveense scholen: de St. Jozefschool (aanwezig met 3 … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: