De Baat (3e)

Voor en nadelen van een lange rentevastperiode


Geplaatst op: 12 april 2007
De belangstelling voor hypotheken met een lange tot zeer lange rentevastperiode neemt toe. Op zichzelf niet vreemd als je bedenkt dat de rente nog altijd zeer laag is, terwijl er toch regelmatig geluiden opgaan dat de hypotheekrente gaat stijgen. Veel mensen kiezen dus het zekere voor het onzekere.

Een andere reden voor deze toenemende belangstelling is dat het verschil tussen de hoogte van de hypotheekrente voor korte en lange looptijden steeds kleiner wordt. Hoe langer u de hypotheekrente vast wilt zetten, hoe hoger de hypotheekrente. Nu de verschillen steeds kleiner worden is het effect van een iets hogere rente, in ruil voor langere zekerheid, dus vaak niet al te schokkend.

Dat de verschillen tussen de tarieven voor de korte en lange leningen niet zo groot meer zijn, heeft te maken met ontwikkelingen op de Europese kapitaalmarkt. De korte rente wordt beheerd door de Europese Centrale Bank (ECB). De verwachtingen van de markt over eventuele renteverhogingen worden ingeprijsd in de hypotheektarieven.

Toch is het van belang om niet automatisch met de stroom mee te gaan. Tenslotte scheelt het altijd wat in de maandlasten en is het zeker niet voor iedereen een must te kiezen voor de langere rentevastperiodes, tot zelfs 30 jaar vast.

Voordelen
Een voordeel van een langere rentevastperiode is vanzelfsprekend dat u nu weet wat uw hypotheekrente voor de komende jaren zal zijn. En dat geeft natuurlijk wel een bepaalde rust. Op zichzelf dus zeker geen onbelangrijk argument.

Daarbij richten steeds meer hypotheekverstrekkers zich op de toenemende vraag naar hypotheken met een langere looptijd. Met als gevolg een sterk toenemende concurrentie, wat nagenoeg altijd uitmond in voordelen voor u als klant.

Nadelen
Zijn er dan nog nadelen aan een langere rentevastperiode, zult u zich afvragen. Of we kunnen spreken over nadelen hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Wel is het van belang om de consequenties van het langer vastzetten van uw hypotheekrente ook te belichten. Deze zijn ook weer afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst.

Situatie 1
U koopt voor het eerst een eigen woning. U bent nog jong en hebt niet al te veel te besteden, u kijkt dus naar woningen die binnen het budget vallen. Nou dat valt tegenwoordig niet mee. De huizenprijzen zijn van dien aard dat een voor u wenselijk paleisje niet voor het oprapen ligt. U besluit uiteindelijk te gaan voor een woning die niet helemaal aan uw wensen voldoet, maar wel past binnen het budget. Neemt u van mij aan dat dit zeer vaak gebeurt.

U koopt deze woning met de gedachte om hier hooguit een jaar of vijf te gaan wonen. Wat vaak uitmondt in een nog kortere woonperiode.

Hoe zinvol is het op dat moment voor u om de rente zo lang mogelijk vast te zetten? Misschien zelfs wel voor 30 jaar. Een rentevastperiode van 5 jaar, of als u echt voor zekerheid gaat van 10 jaar, lijkt in zo’n geval ruim voldoende. U zult deze woning niet voor de komende 20 tot 30 jaar gaan bewonen, toch? En, niet onbelangrijk, elke besparing op uw maandlasten komen nu toch echt goed van pas.

Maar, dan hebben we het nog niet gehad over de zogenaamde ‘verhuisregeling’. Heeft u een hypotheek afgesloten met een goed geregelde verhuisregeling, dan verandert de situatie. U kunt dan namelijk bij verkoop van uw woning, uw hypotheek ‘meenemen’ naar de volgende woning. In dat geval hebt u dus de zekerheid dat u dezelfde hypotheekrente heeft als daarvoor en dus niet met tussentijdse verhogingen wordt geconfronteerd.

Situatie 2
In feite het tegenovergestelde van situatie 1. U koopt op latere leeftijd een andere woning, met het idee dat dit uw laatste eigen koopwoning is. De lengte van uw rentevastperiode kunt u dan het beste proberen af te stemmen op het aantal jaren dat u denkt in deze woning te gaan wonen. Is dit de komende 30 jaar, of zelfs langer, dan is het de overweging waard te kiezen voor een rentevastperiode van 30 jaar. Schat u in dat u hooguit nog 10 jaar hier zult wonen, dan kunt u misschien beter kiezen voor een 10 jaar rentevastperiode. Voordeel is dan, hoe gering het verschil in rente ook, een iets lagere hypotheekrente. Geld dat u bespaart en beter voor leukere zaken kunt gebruiken.

Uw persoonlijke situatie is doorslagegevend
U begrijpt dat, hoe eenvoudig de vraag ook lijkt, het nagenoeg onmogelijk is om één standaard antwoord te geven op de vraag: ‘moet ik nu kiezen voor een kortere of langere rentevastperiode?’.

Uw persoonlijke situatie is altijd bepalend voor het juiste antwoord! Laat u dan ook niet meeslepen door de waan van de dag, waar steeds meer mensen kiezen voor een langere rentevastperiode. Het kan heel goed zijn dat voor u bijvoorbeeld een variabele rente op dit moment gewoon de beste oplossing is. Of inderdaad een zo lang mogelijke rentevastperiode.

Een goede voorlichting door een betrouwbare hypotheek adviseur kan u behoeden voor het maken van wellicht de verkeerde keuzes. Er zijn nu eenmaal nog meer voors en tegens, die u het beste door een professional op een rij kunt laten zetten.

Bij Hypotheek Adviescentrum De Ronde Venen kunt u altijd terecht voor een advies op maat.

Bel gerust of loop eens binnen voor het maken van een afspraak met hypotheek adviseur Jon Albers. Neemt u ook eens een kijkje op onze website: www.hacderondevenen.nl.

Hypotheek Adviescentrum De Ronde Venen
Dorpsstraat 13
Mijdrecht.

Telefoonnummer: 0297-250301
E-mail: info@hac-derondevenen.nl
www.hacderondevenen.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Schuurs assunrantien

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Voor en nadelen van een lange rentevastperiode

De belangstelling voor hypotheken met een lange tot zeer lange rentevastperiode neemt toe. Op zichzelf niet vreemd als je bedenkt dat de rente nog altijd zeer laag is, terwijl er toch regelmatig geluiden opgaan dat de hypotheekrente gaat stijgen. Veel mensen kiezen dus het zekere voor het onzekere. Een andere … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: