001 - Bader

‘Oubaas’ wordt 75 jaar en is bij scouting nog steeds onmisbaar


Geplaatst op: 2 april 2007
Mijdrecht – Wie kent hem niet binnen scouting Jan van Speyk? Oubaas, oftewel Piet Tijdeman. Vrijdag 6 april wordt deze onmisbare persoon voor de Mijdrechtse scoutinggroep 75 jaar en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Het woord Oubaas zegt het al, het is een samentrekking van oude en baas en betekent ‘stamleider’ van de groep. Het zou dus best kunnen dat er ergens anders nog een Oubaas rondloopt, maar deze is toch wel een hele speciale!

Piet Tijdeman wordt al een lange tijd Oubaas genoemd. Tegenwoordig verzorgt hij het materiaal, zodat alle speltakken hun spellen kunnen spelen en alle benodigdheden voor kamp op voorraad zijn.

Oubaas is een stille hardwerkende kracht, die al vanaf 1970 actief is bij scouting. Resi Speyer, bestuurslid voor Jan van Speyk, kan zich nog goed herinneren dat zij in Mijdrecht kwam wonen en het ‘scoutinggezin’ Tijdeman ontmoette. Zij kent hem na al die jaren samenwerking als de beste en kan veel over hem vertellen.

In de jaren ’70 was Oubaas een echte raadsman van de stam, de groep vanaf 18 jaar. Maar hij was ook begeleider van de Rowans en de welpen. Daarnaast sprong hij overal in als dat nodig was. Je kwam hem op kampen van de verschillende takken tegen, dan weer als gast of hulpleider, een andere keer als figuur in een spel. Niet alleen binnen de Jan van Speyk is hij altijd actief geweest, ook in het oude district Amstelland was hij erg druk.

In 1989 werd Oubaasdag gevierd. Piet Tijdeman was toen al 50 jaar lid van Scouting. Dit was reden voor een lintje van de koningin en een groot feest. Piet werd samen met zijn vrouw opgehaald met een open kar en alle Jan van Speyk leden. Op de boerderij werd Oubaas Piet gehuldigd door wethouder en loco burgemeester Roos met een Zilveren Eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Ook werd een zilveren medaille opgespeld van Scouting Nederland door de heer Stein, de toenmalige voorzitter van Jan van Speyk. De rest van de dag was gevuld met een reünie speciaal voor Oubaas. Ook was er een cabaret uit de beginjaren van Oubaas en een feest voor de Jan van Speyk.

In al die jaren is Oubaas samen met veel andere vrijwilligers erg druk geweest met het zoeken, opknappen en behouden van een onderkomen voor onze groep.

Oubaas Piet ging en gaat nog steeds mee naar de Scout In, een landelijk evenement voor alle leidinggevenden van Scouting. De laatste jaren gaat hij als werkezel mee en verzorgt dan dat iedereen naar het toilet kan.

Ook is hij, als het even kan, aanwezig bij Jamborees, Nawaka’s of andere zeer grootse evenementen van Scouting Nederland. Hij is ook weer te vinden in Engeland, bij de komende jubileum jamboree die deze zomer plaats vindt.

In zijn vrije tijd, wanneer hij niet op de boerderij aan de Oosterlandweg in de weer is, gaat hij graag op vakantie met zijn kleinkinderen. In de winter naar de sneeuw, al moet hij daar kalm aan doen na een valpartij vorig jaar. In de zomer is hij een aantal jaar geleden naar Griekenland geweest om zijn kleinzoon te helpen bij een opbouwproject. Stilzitten kan die man echt niet!

Hij heeft jaren meegelopen met de avondvierdaagse, maar het lopen gaat niet meer zo soepel als voorheen.

Resi Speyer: ,,Ik hoop dat hij nog lang bij Jan van Speyk kan rondlopen en ons wandelende geheugen kan zijn in het bestuur.’’ En dat geldt natuurlijk voor de hele groep, die hem van harte wil feliciteren met deze mooie leeftijd.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

‘Oubaas’ wordt 75 jaar en is bij scouting nog steeds onmisbaar

Mijdrecht – Wie kent hem niet binnen scouting Jan van Speyk? Oubaas, oftewel Piet Tijdeman. Vrijdag 6 april wordt deze onmisbare persoon voor de Mijdrechtse scoutinggroep 75 jaar en dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Het woord Oubaas zegt het al, het is een samentrekking van oude en baas en betekent … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: