001 -Family

Actie Aalsmeer Schoon groot succes. Wethouder Fransen: “Een schoon Aalsmeer ligt voor het oprapen!”


Geplaatst op: 28 maart 2007
Donderdag 22 maart stond Aalsmeer in het teken van de week van Nederland Schoon 2007. Verschillende Aalsmeerse scholen hebben donderdagochtend de handen uit de mouwen gestoken en zijn ten strijde getrokken tegen het zwerfvuil in de gemeente. Al het verzamelde afval van de ochtend is vervolgens in bakken van afvalverwerkingsbedrijf de Meerlanden gewogen.

Het gewicht van een ochtendje prikken is ’s middags op het podium voor het gemeentehuis door SBS6-presentatrice Cilly Dartell bekend gemaakt. Zij werd daarbij ondersteund door twee kersverse bekende Nederlanders: Noud en Fos uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Dit alles onder muzikale begeleiding van de Tjerk Ridderband, de huisband van Nederland Schoon. De grote winnaar was de Oosteinderschool met ruim 110 kilo ingezameld zwerfafval in 45 minuten.

Hoe nu verder?
Aan de gemeente en haar inwoners de taak om Aalsmeer nu schoon te houden. Belangrijke peilers voor de gemeente zijn het terugdringen van zwerfvuil op straat, het opstellen van een duidelijk en integraal afvalbeleid en Aalsmeerders stimuleren om grofvuil weg te brengen in plaats van op te laten halen. In Aalsmeer is de afvalstoffenheffing het afgelopen jaar gestegen met € 9 per huishouden. Berekeningen hebben uitgewezen dat dit met name komt door de toename van zwerfvuil op straat. Wethouder Milieu en leefomgeving Ronald Fransen licht toe: “De toename in de afvalstoffenheffing is een direct gevolg van de groeiende vervuiling op straat. We moeten oppassen dat we niet afglijden van een bloemendorp naar een rommeldorp. Op sommige plekken is de hoeveelheid zwerfvuil echt niet meer om aan te zien.” Deze zogeheten ‘hotspots’ zijn door de gemeente in kaart gebracht en zullen gedurende het hele jaar extra aandacht krijgen.

Een belangrijke speler in het bestrijden van zwerfvuil is afvalbedrijf De Meerlanden, de afvalinzamelaar in de regio Meerlanden en dus ook in Aalsmeer. De gemeente maakt gebruik van de ervaring van De Meerlanden op het gebied van zwerfafvalacties en stratenreiniging.

Maar minstens zo belangrijk is de bijdrage van de Aalsmeerders. Ronald Fransen: “Samen met De Meerlanden gaan we proberen het zwerfvuil in Aalsmeer een halt toe te roepen. We kunnen daarbij echter niet zonder de hulp van de bewoners en de gebruikers van Aalsmeer. Wanneer het er ergens schoon uitziet zal de drempel om te vervuilen hoger worden. En het is helemaal mooi wanneer iemand ergens een blikje ziet liggen hij deze oppakt en in de dichtstbijzijnde prullenbak gooit. Een schoon Aalsmeer ligt immers voor het oprapen!”, aldus de wethouder.

Concrete acties het komende jaar zijn o.a. de organisatie van een wedstrijd ‘De schoonste wijk’ het plaatsen van meer prullenbakken en er wordt onderzocht of gescheiden inzameling van plastic flessen tot de mogelijkeden behoort. Plastic is de grootste boosdoener; ruim 50 procent van het zwerfafval! Als het lukt om plastic flessen van de straat kunnen houden, is al veel gewonnen. 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Actie Aalsmeer Schoon groot succes. Wethouder Fransen: “Een schoon Aalsmeer ligt voor het oprapen!”

Donderdag 22 maart stond Aalsmeer in het teken van de week van Nederland Schoon 2007. Verschillende Aalsmeerse scholen hebben donderdagochtend de handen uit de mouwen gestoken en zijn ten strijde getrokken tegen het zwerfvuil in de gemeente. Al het verzamelde afval van de ochtend is vervolgens in bakken van afvalverwerkingsbedrijf … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: