001 -Family

CircusLeed voert actie tegen circus in Mijdrecht


Geplaatst op: 13 februari 2007
Mijdrecht, 13 februari 2007 – Actiegroep CircusLeed zal volgende week, op 20 t/m 22 februari, flyeracties houden bij circus Moskou-Holiday. Het circus gebruikt diverse dieren in hun show, welke volgens de actiegroep een slecht leven hebben. De dieren krijgen te maken met stress, lange reistijden, verveling en moeten hun leven lang vooral op stal of in kooien doorbrengen.

Actiegroep CircusLeed vindt het onrespectvol hoe circussen dieren in het circus gebruiken en huisvesten. Woordvoerder Alex Romijn (tevens inwoner van Mijdrecht): “Dieren in het circus leven vooral in kleine hokken, stallen of op klein stukje afgezet terrein. Dit is niet genoeg voor de dieren. Circussen gaan er vanuit dat dieren genoeg hebben aan een hapje, drankje en een dak boven het hoofd. Echter dat is natuurlijk niet zo. Dieren hebben allen soorteigen gedrag en behoeften en als deze dat niet kunnen uiten of krijgen in hun leefomgeving, dan zal een dier veel stress ervaren en verveling. Dit uit zich bij circusdieren in stereotype gedrag. Dat is te herkennen aan constant herhalende bewegingen door de dieren.”

Het stereotype gedrag bij circusdieren is veel te vinden bij de circussen die in Nederland toeren. Woordvoerder Alex Romijn: “Op onze website is veel beeldmateriaal te zien. Ook beelden van ernstig stereotype gedrag is te zien. Zo hebben we beelden van olifanten van circus Herman Renz en Renz-Berlin, waarop te zien is hoe deze dieren constant herhalende bewegingen maken. Niet alleen bij wilde dieren is dit gedrag te zien, maar ook bij bijvoorbeeld paarden. Er zijn ook zulke beelden beschikbaar van circus Moskou-Holiday”

Om circusdieren te trainen wordt er dikwijls gebruik gemaakt van dwangmiddelen. Gebruik van fysiek geweld om dieren zover te krijgen de commando’s op te volgen is niet onbekend in de circuswereld. Dieren worden bang gemaakt met verbaal geweld, stokken, zwepen of haken. Dieren zullen niet zo snel tegenstribbelen, omdat ze bang zijn om straf te krijgen. Job Lijfering van circus Moskou-Holiday zit al jaren in de circuswereld en hij heeft bekend dat die geweld gebruikte in zijn circusjaren tegen dieren. Hoewel die nu zegt geen geweld meer te gebruiken en een zachte dressuurmethode te hanteren bij de tijgers, moeten we er niet van uitgaan dat dit zo is. Sowieso is er enige dwang nodig om dieren zover te krijgen om te blijven presteren en daarnaast hebben vele dompteurs dit wel vaker gezegd voordat ze betrapt werden bij het mishandelen van hun dieren. Naast dit hebben de dieren ook weinig ruimte. Job Lijfering gaf dat onlangs zelfs toe: “Het is waar dat onze tijgers niet veel ruimte hebben.”

Actiegroep CircusLeed roept de bewoners van De Ronde Venen op niet naar dit circus te gaan. Het circus is wellicht leuk voor de kinderen, maar er zijn nog veel meer vormen van entertainment wat leuk is voor kinderen waar dieren niet onder slechte omstandigheden leven en met dwang geleerd wordt onnatuurlijke kunstjes te vertonen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

CircusLeed voert actie tegen circus in Mijdrecht

Mijdrecht, 13 februari 2007 – Actiegroep CircusLeed zal volgende week, op 20 t/m 22 februari, flyeracties houden bij circus Moskou-Holiday. Het circus gebruikt diverse dieren in hun show, welke volgens de actiegroep een slecht leven hebben. De dieren krijgen te maken met stress, lange reistijden, verveling en moeten hun leven … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: