001 -Family

Bewoners wijk Hofland kunnen compostcontainer krijgen


Geplaatst op: 6 februari 2007

Het college van B&W heeft ingestemd met een proef in april 2007 met compostcontainers in de wijk Hofland. Voor de inwoners van die wijk wordt in maart een informatiebijeenkomst georganiseerd. Aan de proef kunnen 200 bewoners deelnemen.

Wethouder Reiniging, Jac Dekker, zegt hierover: “Als de proef slaagt, slaan we twee vliegen in één klap. We kunnen de inwoners ter wille zijn, omdat die nu op een gemakkelijke manier zelf compost kunnen maken. En de gemeente hoeft minder GFT-afval af te voeren, waardoor we kosten besparen.”

Om de afvalstromen van huishoudelijk afval zoveel mogelijk te scheiden, worden in De Ronde Venen diverse soorten afval apart ingezameld of opgehaald. Zo wordt chemisch afval, glas en papier gescheiden ingezameld en heeft iedereen die niet in een flat woont de beschikking over een groene GFT-container. Wat overblijft, gaat in de grijze container voor restafval of wordt als grof vuil naar het afval-brengstation gebracht.

Het college van B&W wil de hoeveelheid af te voeren huishoudelijk GFT-afval (Groente-, Fruit- en Tuin-afval) terugdringen en tegelijkertijd gehoor geven aan de meermalen door bewoners gestelde vraag, om zelf compost te kunnen maken. Daarom gaat de gemeente in april een proef nemen met compostcontainers in de wijk Hofland. Uit de proef moet blijken hoeveel inwoners belangstelling hebben voor een compostcontainer en of het gebruik ervan voldoet aan de verwachtingen.

Tijdens de proef blijft de gemeente de GFT-containers in de wijk legen. Uit berekeningen blijkt dat de hoeveelheid GFT-afval die uit de wijk Hofland moet worden afgevoerd, door het toepassen van 200 compostcontainers met zo´n 55 ton kan verminderen.

De proef met de compostcontainers wordt na een jaar geëvalueerd. Als de proef slaagt, kan het gebruik van compostcontainers worden uitgebreid naar andere wijken en andere woonkernen.

Uitnodiging
De gemeente nodigt de bewoners van de wijk Hofland (behalve de bewoners in de hoogbouw) begin maart per brief uit, om zich via een antwoordkaart op te geven voor een informatiebijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst in De Meijert wordt het principe van composteren uitgelegd.

Composteren is eenvoudig, kost weinig en vraagt slechts een kleine inspanning. Het GFT-afval dat de gebruiker in de container gooit, komt als compost beschikbaar voor de tuin. De gebruikers van een compostcontainer hoeven hun GFT-bak dus niet meer aan de weg te zetten. Hierdoor hoeft de gemeente dus minder afval in te zamelen en af te voeren.

Op = op
Om de investering in de compostcontainers (ca. € 105,- per container) en de proef beheersbaar te houden, begint de gemeente met de aanschaf van 200 compostcontainers. Tijdens de informatieavond kunnen de geïnteresseerde bewoners een kaart invullen en inleveren, waarmee ze een compostcontainer aanvragen. Ze kunnen die kaart ook tot een week na de informatieavond naar de gemeente opsturen, maar wie het eerst komt, het eerst maalt. Op is op!

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bewoners wijk Hofland kunnen compostcontainer krijgen

Het college van B&W heeft ingestemd met een proef in april 2007 met compostcontainers in de wijk Hofland. Voor de inwoners van die wijk wordt in maart een informatiebijeenkomst georganiseerd. Aan de proef kunnen 200 bewoners deelnemen. Wethouder Reiniging, Jac Dekker, zegt hierover: “Als de proef slaagt, slaan we twee … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: