001 -Family

De Heul mogelijk nieuwe plek Museum De Ronde Venen


Geplaatst op: 23 januari 2007
Het college van B&W gaat onderzoeken of bij De Heul in Vinkeveen een nieuwe plek gevonden kan worden voor het Museum De Ronde Venen.

Het Museum De Ronde Venen is gespecialiseerd in de presentatie van de veenontginning in dit deel van de provincie Utrecht. Uit de toekomstvisie die het museum heeft opgesteld, blijkt dat het museum zich meer naar buiten wil richten dan nu mogelijk is.

Het museum wil de collectie beter ten toon kunnen stellen om de lokale geschiedenis weer tot leven te wekken. Om dit mogelijk te maken, moet het museum uitbreiden, maar dat kan niet op de huidige plek aan de Herenweg 240. Voor het museum wordt dus gezocht naar een nieuwe locatie en het college van B&W gaat onderzoeken of bij De Heul in Vinkeveen een geschikte plek gevonden kan worden.

In de toekomstvisie heeft het museum een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden gegeven waar-aan een nieuwe locatie zou moeten voldoen. Deze zijn onder andere:
 • een directe doorkijk vanuit het museum naar het cultuurlandschap;
 • een directe aansluiting op wandel- en fietspaden en bereikbaar via het water;
 • een buitenruimte, liefst met water, om machines ten toon te stellen die voor de veenontginning werden gebruikt;
 • voldoende parkeerruimte;
 • toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Voor een nieuwe plek in de gemeente De Ronde Venen wordt gedacht aan een plek in Marickenland of bij De Heul. Een locatie bij De Heul wordt op dit moment als meest geschikte plek gezien, omdat het museum dan in het zogeheten ‘bovenland’ ligt waar de beleving van de vervening groot is. Ook kan de ontwikkeling kan gekoppeld worden aan het gemeentelijke project “Verbetering doorvaart De Heul”. Doel van dit project is verbetering van de verbinding voor de watersport tussen de toeristische kern Vinkeveen en de Vinkeveense Plassen.

  Binnen enkele jaren wordt De Heul een knooppunt van wandelen, fietsen en varen.

  Het college van B&W gaat onderzoeken of vestiging van het Museum De Ronde Venen bij De Heul planologisch en financieel haalbaar is. B&W informeren de gemeenteraad hierover.
 • Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

  Bron: Gemeente De Ronde Venen

  Dit bericht delen via:
  Opties:

  Inschrijven nieuwsbrief


  Alle velden zijn verplicht

  Je gegevens:

  De Heul mogelijk nieuwe plek Museum De Ronde Venen

  Het college van B&W gaat onderzoeken of bij De Heul in Vinkeveen een nieuwe plek gevonden kan worden voor het Museum De Ronde Venen. Het Museum De Ronde Venen is gespecialiseerd in de presentatie van de veenontginning in dit deel van de provincie Utrecht. Uit de toekomstvisie die het museum … Lees meer »


  Alle velden zijn verplicht

  Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

  Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

  Je gegevens:
  Gegevens van de ontvanger: