001 -Family

Jaarcijfers 2006 district Rijn en Venen: Criminaliteit in 2006 opnieuw gedaald


Geplaatst op: 23 januari 2007
 De totale criminaliteit binnen de acht gemeenten van het district Rijn & Venen (De Ronde Venen, Breukelen, Abcoude, Loenen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Maarssen) is gedaald met 2% ten opzichte van de 2005. Het regionale gemiddelde ligt op een daling van 1%. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat er een daling te zien is. 

In 2002 werd in het district Rijn & Venen 10778 keer aangiften gedaan van strafbare feiten. Eind 2006 staat dit aantal op 8849. Dit betekent dat ten opzichte van 2002 de criminaliteit met 17% is gedaald.

Stijgers en dalers
Het aantal fietsendiefstallen is ten opzichte van vorig jaar aanzienlijk gedaald met

17%. Ook het aantal geweldsincidenten laat sterke daling zien van -14%. Vermoedelijk is deze daling mede te danken aan afgesloten horecaconvenanten, de invoering van de UIT telefoon en cameratoezicht.  

Net als de regionale trend, is ook in het district Rijn & Venen het aantal woninginbraken en autoinbraken gestegen ten opzichte van vorig jaar.  Respectievelijk met 31% en 8 %. Wat betreft woninginbraken zit het district hiermee weer op het niveau van 2003. Sinds 2002 is het aantal woninginbraken gedaald met  –8%.  De politie heeft in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit het afgelopen jaar veel inspanningen gepleegd zoals postacties, extra surveillances en preventieacties in wijken en plekken waar veel ingebroken werd. Dit heeft regelmatig geresulteerd in de aanhouding van woning,- en autoinbrekers. Desondanks kon dit jaar een stijging niet voorkomen worden. De buit bestaat voornamelijk uit laptops, navigatiesystemen en flatscreen televisies. De politie waarschuwt om deze goederen, zowel in de auto als in de woning, niet in het zicht te plaatsen. Daarnaast is het verstandig maatregelen te treffen door een woning te beveiligen met het Keurmerk Veilig Wonen. In slechts 1% van de woningen die beveiligd zijn met het Keurmerk wordt ingebroken.

Internetaangifte toegenomen
Vorig jaar is 2110 keer aangifte gedaan via internet. Dat is een stijging van 18% ten opzichte van 2005. Onlangs zijn de mogelijkheden voor het doen van aangifte via internet uitgebreid. Nieuw zijn diefstal uit schuren, scholen, bedrijven, sportcomplexen en vernieling van auto’s en gebouwen. Ook zakken- of tassenrollerij kan nu via de internetaangifte bij de politie worden gemeld.

Uiteraard blijft een aantal beperkingen gelden voor aangifte via internet. Is er sprake van geweld, diefstal van een voertuig of uit een woning, zijn er aanwijzingen wie de mogelijke dader is of zijn sporen aanwezig, dan moet er nog steeds aangifte op het bureau doen.  

Focus
Onze doelstelling is om eind 2007 de criminaliteitscijfers te verlagen met 30% ten opzichte van de criminaliteitscijfers in 2002. Om deze doelstelling te behalen focussen wij ons, naast de bestaande prioriteiten, op het terugdringen van veelvoorkomende criminaliteit. Meer dan de helft van het aantal aangiften (53%) bestaat namelijk uit fietsendiefstal, auto-inbraken en vernielingen (veelvoorkomende criminaliteit). De politie kan dit echter niet alleen en zal, net als afgelopen jaar,   samenwerking zoeken met onder andere gemeentes en de burger.

Veelplegers
Binnen het district Rijn & Venen zijn in 2006 25 personen als veelpleger aangemerkt. Hiervan zijn er momenteel 6 gedetineerd. De meeste zijn afgelopen jaar één of meerder keren aangehouden. 

Binnen het district Rijn & Venen zijn in 2006 25 personen als veelpleger aangemerkt. Hiervan zijn er momenteel 6 gedetineerd. De meeste zijn afgelopen jaar één of meerder keren aangehouden. 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Politie Regio Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Jaarcijfers 2006 district Rijn en Venen: Criminaliteit in 2006 opnieuw gedaald

 De totale criminaliteit binnen de acht gemeenten van het district Rijn & Venen (De Ronde Venen, Breukelen, Abcoude, Loenen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Maarssen) is gedaald met 2% ten opzichte van de 2005. Het regionale gemiddelde ligt op een daling van 1%. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat er … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: