De Baat (7e)

Uitleg over UMTS-antennes verhelderend


Geplaatst op: 5 december 2006
Op dinsdag 28 november 2006 heeft wethouder Rosendaal, namens het college een voorlich-tingsavond over GSM- en UMTS-antennes georganiseerd, voor ouders van kinderen op de basis-scholen Molenland en Proostdij. Ook is de uitkomst van een meting van de veldsterkte in de buurt van de scholen bekend gemaakt. De hoogst gemeten veldsterkte bleek nog minstens 40 keer lager dan wat internationaal als veilige limiet wordt geadviseerd.

Aan het eind van de avond vonden veel bezoekers dat zij hun beeldvorming over GSM- en UMTS-antennes moesten bijstellen. Wethouder Rosendaal gaat een dergelijke voorlichtingsavond ook voor andere inwoners in De Ronde Venen organiseren. Eerder dit jaar hadden ouders van leerlingen op de basisscholen Molenland en Proostdij (Mijdrecht) hun bezorgdheid geuit over de komst van een UMTS-antenne-installatie bij het veld van hockeyvereniging HVM. De berichtgeving via de media over de veiligheid van dit soort antenne-installaties is heel divers. De bezorgdheid van de ouders was voor wethouder Rosendaal reden genoeg om namens het college van B&W een voorlichtingsavond te organiseren.

Een medewerkster van het Nationaal Antennebureau gaf toelichting over de elektromagnetische golven van de in Nederland gebruikte antenne-installaties, zoals antennes voor regionale en landelijke radio en tv, antennes voor nood- en hulpdiensten (C2000), voor GSM- en UMTS-telefonie, én antennes in huis voor draadloos bellen (DECT) of draadloos internetten. GSM- en UMTS-golven werken met dezelfde elektromagnetische golven als de andere antennes en hebben een eigen frequentie.

Een week voor de voorlichtingsbijeenkomst waren metingen gedaan naar de maximale veldsterkte in de nabijheid van de GSM/UMTS-mast en in de omgeving van de basisscholen. De uitkomsten van dat on-derzoek werden gepresenteerd.

De Rijksoverheid heeft limieten opgesteld voor de veldsterkte van GSM- en UMTS-antennes. Het Rijk baseert die limieten op adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Veldsterkte wordt uitgedrukt in Volt per meter. De limieten zijn voor GSM-900 MHz: 41 V/m; voor GSM-1800 MHZ: 58 V/m; en voor UMTS: 61 V/m, bij een continue blootstelling (24 uur per dag en onbeperkte tijd).

De hoogst gemeten veldsterkte (in de frequentie van 100 kHz tot 3 GHz) bij de antennemast op het HVM-terrein was 0,85 V/m; op het paadje achter de woningen aan de Cornelis Beerninckstraat 0,64 V/m, in een lokaal van de Molenlandschool 0,57 V/m en in lokaal 7 van de Proostdijschool 0,50 V/m.

De gemeten veldsterkte was dus minstens 40 keer lager dan wettelijk is toegestaan als veilige limiet.

Aan het eind van de avond vonden veel bezoekers dat de uitleg verhelderend was en dat zij hun beeld-vorming over GSM- en UMTS-antennes moesten bijstellen. Wethouder Rosendaal zei na afloop dat hij een dergelijke voorlichtingsavond ook voor andere inwoners in De Ronde Venen wil houden.

Het Rijk heeft voor informatie en vragen over antennes het Antennebureau opgericht. Naast informatie via folders, brochures en de website www.antennebureau.nl, kan men op die website met behulp van de eigen postcode nagaan waar GSM- en UMTS-antennes in de eigen woonomgeving staan.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uitleg over UMTS-antennes verhelderend

Op dinsdag 28 november 2006 heeft wethouder Rosendaal, namens het college een voorlich-tingsavond over GSM- en UMTS-antennes georganiseerd, voor ouders van kinderen op de basis-scholen Molenland en Proostdij. Ook is de uitkomst van een meting van de veldsterkte in de buurt van de scholen bekend gemaakt. De hoogst gemeten veldsterkte … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: