De Baat (7e)

U kunt een grote brand niet voorkomen, maar u kunt zich er wél op voorbereiden


Geplaatst op: 30 november 2006
Brand is een van de meest gevreesde rampen. Wat doet u, als het u overkomt? Kent u de nooduitgangen in het pand waar u werkt? En hoe weet u precies wanneer u moet evacueren?

Een grote brand is helaas bijna niet te voorkomen. Maar als u zich goed voorbereidt, vergroot u uw kansen om er goed uit te komen. In deze folder leest u wat de overheid doet en wat u zelf kunt doen bij een grote brand op uw werk, in een winkelcentrum of een ander groot gebouw waar u op dat moment bent.

Zo wordt u gewaarschuwd
Als er een ramp of calamiteit gebeurt, waarschuwt de overheid u meestal via de sirene of geluidswagens. Hoort u de sirene? Ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet de rampenzender aan. Dit is de regionale omroep (bij een ramp in uw regio) of Nederland 1 en Radio 1 (bij een nationale ramp). Of kijk op de website van uw gemeente en op www.crisis.nl. Daar vindt u ook heel snel informatie. Uw gemeente test de sirene op elke eerste maandag van de maand om 12 uur. U hoeft dàn niets te doen.

1. Wat gebeurt er nú al?
Dit doet de overheid

Bij een brand kan alles ineens weg zijn. En dat kan uw leven totaal veranderen. Brand in uw huis moet u zelf zien te voorkomen. De overheid kan dat niet voor u doen. De overheid kan u alleen goed voorlichten. Maar voor grote branden in woonwijken, winkels of fabrieken heeft de overheid noodplannen gemaakt. Die plannen vergroten uw kans om te overleven. Maar net zo belangrijk is het dat u zichzelf ook voorbereidt op een mogelijke brand. Als er een ramp gebeurt, waarschuwt de overheid u meestal via de sirene of geluidswagens.

Dit kunt ú doen
Alle plannen van de overheid vergroten uw kans om te overleven. Maar net zo belangrijk is het dat u zichzelf óók voorbereidt op een mogelijke brand.
  • Kijk altijd waar de nooduitgang is als u een gebouw binnenkomt.
  • Bekijk het evacuatieplan op uw werk, of van andere gebouwen waar u regelmatig bent: wat zijn de vluchtroutes, waar is de verzamelplaats?
  • Meer weten? Kijk op www.crisis.nl of ga naar uw gemeente.

    2. Wat gebeurt er tijdens een grote brand?
    Dit doet de overheid

    De brandweer en andere hulpverleners gaan tijdens de brand hard aan de slag om de brand te blussen en de schade zoveel mogelijk te beperken. Voorlichting krijgt u dan via de rampenzender en via www.crisis.nl.

    Dit kunt ú doen
    Snel handelen kan erger voorkomen. Op de volgende punten kunt u letten:
  • Neem kinderen en gehandicapten zo snel mogelijk mee het gebouw uit.
  • Als u niet meer door de rook kunt kijken: blijf laag bij de grond.
  • Sluit deuren en ramen achter u.
  • Bel 112
  • Doe wat de hulpverleners zeggen.
  • Maak een paar doeken nat om voor neus en mond te houden.
  • Kunt u het gebouw niet meer verlaten? Spring niet: springen levert altijd ernstige verwondingen op. Ga voor een raam aan de straatkant staan, zodat de brandweer u kunt zien.
  • Ga nooit terug een brandend gebouw in!

    3. Wat gebeurt er na de grote brand?
    Dit doet de overheid

    Als blijkt dat het weer veilig is in het gebied waar brand is geweest, maakt de overheid dit duidelijk via de rampenzender. Daarna zal de overheid inventariseren hoe de zaken zo snel mogelijk weer op orde kunnen komen. Hierbij wordt gekeken naar:
  • Hulp aan bewoners: praktisch, psychisch, financieel, etc.
  • Mogelijke ernstige gevolgen van de brand, zoals instortingsgevaar van gebouwen, beschadigde elektriciteitsnetwerken, problemen bij de opslag van gevaarlijke stoffen, etc.

    Dit kunt ú doen
    Ook als de brand niet in uw woonomgeving was, maar u wel bij de brand betrokken was, kande brand meer impact hebben dan u had verwacht. Maar van één ding kunt u zeker zijn: u staat er niet alleen voor. U kunt bij uw gemeente terecht voor:
  • Psychische hulp: adressen en telefoonnummers voor hulp aan slachtoffers, hulpverleners en andere betrokkenen.
  • Financiële hulp: adressen en telefoonnummers van instanties die kunnen helpen.

    En verder geldt:
  • Pak zoveel mogelijk uw dagelijkse activiteiten weer op. Dat is ook belangrijk voor de rust en regelmaat van uw gezin.
  • Kijk niet voortdurend naar de tv, waar de beelden van de ramp steeds herhaald worden. Dat geldt ook voor uw kinderen.
  • Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

    Bron: Gemeente De Ronde Venen

    Dit bericht delen via:
    Opties:

    Inschrijven nieuwsbrief


    Alle velden zijn verplicht

    Je gegevens:

    U kunt een grote brand niet voorkomen, maar u kunt zich er wél op voorbereiden

    Brand is een van de meest gevreesde rampen. Wat doet u, als het u overkomt? Kent u de nooduitgangen in het pand waar u werkt? En hoe weet u precies wanneer u moet evacueren? Een grote brand is helaas bijna niet te voorkomen. Maar als u zich goed voorbereidt, vergroot … Lees meer »


    Alle velden zijn verplicht

    Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

    Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

    Je gegevens:
    Gegevens van de ontvanger: