001 - Tuimarkt

Ruim 100 basisscholen voeren actie voor veilig oversteken


Geplaatst op: 18 september 2006
Kinderen in Nederland gaan op 21 september tijdens de actiedag ‘Op voeten en fietsen naar school’ massaal met de fiets of lopend naar school. Op deze dag wordt op ruim 2000 basisscholen in Nederland speciale aandacht besteedt aan hoe kinderen veilig kunnen oversteken bij hun school. Deze Veilig Verkeer Nederland actie vindt voor de vierde keer plaats en wordt georganiseerd in samenwerking met de vereniging Klimaatverbond Nederland.

Onder het motto “Samen staan we sterk” delen vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, verkeersbrigadiers, politie en burgemeester en wethouders, op scholen over het hele land pamfletten uit aan weggebruikers. Zij worden geattendeerd op de gevaren rondom het oversteken van de schoolgaande kinderen en de werkzaamheden en de bevoegdheden van de verkeersbrigadiers.

Jamai verricht aftrap in Vinkeveen
Dit jaar vindt in Vinkeveen op basisschool Sint Jozef de landelijke aftrap plaats. In aanwezigheid van Joop Goos directeur van Veilig Verkeer Nederland en de wethouder Verkeer van Vinkenveen, de heer J.Dekker, zal met de kinderen op een ludieke manier aandacht worden besteed aan “Veilig oversteken”. Na het uitdelen van de pamfletten verricht Jamai de aftrap van de landelijke campagne. De Sint Jozef school is gevestigd aan Tuinderslaantje 1-5 in Vinkeveen (Noord-Holland). De activiteiten op de Sint Jozef school vinden plaats tussen 08.00 en 9.15 uur.

Actie blijft noodzakelijk
Veilig oversteken blijft van essentieel belang voor het lopen en fietsen naar school. Nog steeds is bij 60% van de scholen geen veilige oversteekplaats. Meer dan de helft van de ongevallen met doden of ziekenhuisgewonden - waarbij fietsers of voetgangers zijn betrokken - vindt plaats bij het oversteken. Er vallen jaarlijks circa 145 doden en 1530 zwaargewonden. In beide gevallen is 40% voetganger en 60% fietser. Veilig Verkeer Nederland vindt dat in levensloopbestendige buurten en wijken sprake moet zijn van veilige en ononderbroken loop- en fietsroutes. Dit vergroot de kans dat kinderen al op jonge leeftijd onder begeleiding van hun ouders lopend en fietsend naar school kunnen.

Groene voetstappen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft vastgesteld dat op de actiedag het aantal kinderen dat met de auto wordt gebracht is gehalveerd. En dat drie weken na de actiedag nog steeds meer kinderen lopend of met de fiets komen dan voorheen. Om dit effect te vertalen wordt door deelnemende scholen de hele week "Groene voetstappen" verzameld. Met deze voetstappen maken de Nederlandse kinderen samen met basisschoolleerlingen van bijna 200 landen over de hele wereld een symbolische reis naar Nairobi waar dit jaar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties wordt gehouden. De voetstappen worden verzameld doordat leerlingen in die week zoveel mogelijk te voet, per fiets of met de step van en naar school reizen. Voor elke enkele reis die zij te fiets, te voet of per step hebben gereisd plakken ze een groene stickervoetstap in een stickerboekje. Aan het einde van de week worden de in Nederland verzamelde "Groene voetstappen" aangeboden aan Monique Zoomers van het NMI. Deze actie is een samenwerking van Veilig Verkeer Nederland en De Vereniging klimaatverbond Nederland.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Midpoint FM & TV

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Ruim 100 basisscholen voeren actie voor veilig oversteken

Kinderen in Nederland gaan op 21 september tijdens de actiedag ‘Op voeten en fietsen naar school’ massaal met de fiets of lopend naar school. Op deze dag wordt op ruim 2000 basisscholen in Nederland speciale aandacht besteedt aan hoe kinderen veilig kunnen oversteken bij hun school. Deze Veilig Verkeer Nederland … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: