Blikrecycling, soepblik wordt fiets, in 5 stappen


Geplaatst op: 14 september 2006
Het soepblik van gisteren kan morgen een fiets zijn. Of weer een nieuw blikje.

In Nederland is de blikkringloop gesloten: 86% van alle blikjes wordt hergebruikt. Nederland is in Europa één van de koplopers blikrecycling.

Stap 1 Leeg blik gaat gewoon bij het restafval
Wie zijn blikje thuis in de restafvalcontainer of onderweg in de afvalbak gooit, doet zelf aan blikrecycling. Het lijkt misschien logischer om lege blikjes te scheiden van uw andere afval, maar het is toch niet nodig. De afvalinstallaties doen namelijk het werk voor u. Zij scheiden de blikjes met magneten of met wervelstromen uit het afval. Om blik te recyclen is gescheiden inzameling dus niet nodig: blik kan gewoon in de restafvalcontainer.

Stap 2 In de afvalinstallaties wordt het blik gescheiden van het overig afval
Lege blikverpakkingen gaan samen met het restafval naar de afvalverbrandingsinstallaties. Daar worden ze van het restafval gescheiden.
  • 90% van het blik is van staal en wordt gescheiden van het andere afval door magneten
  • 10% van het blik is van aluminium en wordt gescheiden met wervelstromen.

    Het scheiden gebeurt vóór of ná het verbranden van het afval. Bij “voorscheiding” worden de blikjes direct uit het huishoudelijk restafval getrokken en daarna wordt de rest van het afval verbrand. Bij “nascheiding” wordt het afval eerst verbrand waarna het blikje uit de verbrandingsresten worden gescheiden.

    Stap 3 Blikjes worden gesmolten
    De teruggewonnen blikjes (schroot) worden weer gesmolten en ingezet bij de productie van nieuw staal en aluminium. Door de inzet van schroot wordt 62% minder energie gebruikt dan wanneer alleen ruw ijzer (primaire grondstoffen) zou worden gebruikt. Bij recycling van aluminium wordt zelfs 90% minder energie gebruikt.

    Stap 4 Blikfabricage
    Van al het teruggewonnen materiaal – zo’n 85% van 200 kiloton (200.000.000 kilo), dus 170 kiloton per jaar – wordt weer nieuw staal en aluminium gemaakt.

    Stap 5 Nieuw product: soepblik wordt fiets
    Na blikfabricage worden nieuwe metalen producten gemaakt. Zo komt blik altijd terug: het soepblik van gisteren kan morgen een fiets zijn. Of weer een nieuw blikje. In Nederland is de blikkringloop gesloten: 86% van alle blikjes wordt hergebruikt. Nederland is in Europa één van de koplopers blikrecycling.
  • Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

    Bron: Gemeente

    Dit bericht delen via:
    Opties:

    Inschrijven nieuwsbrief


    Alle velden zijn verplicht

    Je gegevens:

    Blikrecycling, soepblik wordt fiets, in 5 stappen

    Het soepblik van gisteren kan morgen een fiets zijn. Of weer een nieuw blikje. In Nederland is de blikkringloop gesloten: 86% van alle blikjes wordt hergebruikt. Nederland is in Europa één van de koplopers blikrecycling. Stap 1 Leeg blik gaat gewoon bij het restafval Wie zijn blikje thuis in de … Lees meer »


    Alle velden zijn verplicht

    Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

    Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

    Je gegevens:
    Gegevens van de ontvanger: