001 - Escaperoom aglemeen

Bloemen eten, het kan !


Geplaatst op: 2 augustus 2006
Mmm, dat was een lekkere bloem! Een lekkere bloem? Kun je bloemen dan eten?

Ja zeker, sommige bloemen zijn heel goed eetbaar. Wat denk je van bloemkool en broccoli? Dat zijn hele gezonde en lekkere bloemknoppen. Maar wist je dat ook verschillende bloemen uit de tuin en de natuur eetbaar zijn? En dat ze heel geschikt zijn als versiering van allerlei gerechten?

Voorbeelden van eetbare tuinbloemen zijn: afrikaantjes, anjers, begonia, salie, chrysanten, courgette, geranium, goudsbloem, lavendel, Oost-Indische kers, rozen, viooltjes en vlijtig liesje. Let wel op dat er geen gif gebruikt is (dus eet geen chrysanten uit de bloemenwinkel). Je kunt natuurlijk speciaal eetbare planten in de tuin zetten, zoals verschillende keukenkruiden. Het leuke is dat op deze planten vaak ook bijtjes en hommels af komen. Een voorbeeld hiervan is het komkommerkruid met zijn blauwe bloemen (zie foto). Uit de natuur zijn nog veel meer bloemen eetbaar. Kijk maar eens naar de volgende recepten.

Salades versieren
Er zijn heel veel bloemen waarmee je een salade kunt versieren. Bijvoorbeeld viooltjes, madeliefjes en de bloemen van kaasjeskruid, dovenetel en komkommerkruid. Wat denk je van een groene salade met gele en oranje bloemen van de Oost-Indische kers? Mooi en lekker!

Gekonfijte bloemen
Als versiering op pudding, ijs of zoete dranken kun je gekonfijte (gesuikerde) bloem of bloemblaadjes gebruiken. Hoe doe je dat? Pluk de blaadjes van rozen, viooltjes en de hele bloemen van komkommerkruid als ze op hun mooist én droog zijn. Maak een suikerstroopje door in 0,25 liter kokend water 250 gram suiker op te lossen. Doe de bloemen en bloemblaadjes in de zacht kokende suikerstroop. Haal ze er na 1 minuut met een schuimspaan uit de pan en bestrooi ze met poedersuiker. Ze moeten snel op een warme plaats gedroogd worden. Bewaar ze goed afgesloten op een droge plaats.

Bloementhee
Van heel van planten en bloemen kun je lekkere thee maken. De bekendste is wel muntthee, gemaakt van blaadjes van de munt. Je kunt ook thee van bloemen maken. Bijvoorbeeld: kamillethee, goudsbloementhee of bijvoorbeeld thee van bloemen van de vlier, linde en lavendel samen. Goudsbloementhee maak je door een goudsbloem in een glas te doen en er kokend water overheen te gieten. Laat het 5 minuten trekken. Breng het eventueel op smaak met citroensap en suiker.

Paardebloemsiroop
Van paardebloemen kun je een heerlijke siroop maken die smaakt als honing. Puk drie à vier handen paardebloemen. Kook deze in twee liter water. Giet het door een zeef en vang het vocht op. Roer door het hete sap 1,5 kilo suiker en het sap van 2 citroenen. Kook het vocht in tot het stroopachtig en draderig is. Wel blijven roeren! Giet het vervolgens in schone glazen flessen met een wijde hals.

Pas op
Pas wel op dat je de juiste bloemen plukt en niet een ander soort dat er mogelijk op lijkt. Van het eten van sommige andere bloemen kun je je flink beroerd gaan voelen.

Wil je meer weten over eetbare bloemen? Kom dan naar NME-centrum De Woudreus (Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis; tel. 0297-273692). Daar kan je het gratis boekje ‘Eten uit de NME-tuin’ krijgen. In de zomervakantie is het NME-centrum elke woensdagmiddag open. Op zaterdag 26 augustus is er een open dag van 10.00-17.00 uur.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bloemen eten, het kan !

Mmm, dat was een lekkere bloem! Een lekkere bloem? Kun je bloemen dan eten? Ja zeker, sommige bloemen zijn heel goed eetbaar. Wat denk je van bloemkool en broccoli? Dat zijn hele gezonde en lekkere bloemknoppen. Maar wist je dat ook verschillende bloemen uit de tuin en de natuur eetbaar … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: