Kleine kans op tijdelijke stroomonderbreking
Vanuit het Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Utrecht zijn de gemeentebesturen in de provincie Utrecht geïnformeerd over een kans dat bij een aanhoudende hittegolf in Nederland of delen van Nederland een tekort aan elektriciteit zou kunnen ontstaan. Ondanks dat de kans hierop zeer klein is, vindt het gemeentebestuur van De Ronde Venen het belangrijk om u hierover te informeren.
Als de hittegolf in Nederland aanhoudt, mogen de elektriciteitscentrales uit milieuoverwegingen niet meer op vol vermogen werken. Door de uitstoot van warm koelwater zou de watertemperatuur in de grote rivieren te veel stijgen. Als de vraag naar elektriciteit (in delen van Nederland) groter zou worden dan het aanbod, zou de stroom onverwacht, op een niet voorspelbare plaats kunnen uitvallen. Dat is natuurlijk heel ongewenst. Denk bijvoorbeeld aan de noodzakelijke stroomvoorziening voor ziekenhuizen, verkeerslichten, industriële (petro)chemische processen, beveiligingsinstallaties, winkelkassa's, enzovoort.
Afschakelplan
Om onverwachte en ongecontroleerde stroomuitval te voorkomen, hebben de elektriciteitsmaatschappijen, samen met de regionale netbeheerder (voor de provincie Utrecht is dat Eneco), met TenneT*, met de nood- en hulpdiensten en met de Rijksoverheid een zogeheten ‘afschakelplan’ opgesteld. Dat afschakelplan gaat ervan uit dat een geplande, of beter gezegd ‘een gecontroleerde’, tijdelijke stroomuitval, veel minder erg is dan een ongecontroleerde ‘black-out’.
Mocht het afschakelplan in werking moeten treden, en nogmaals: de kans daarop is zeer klein, dan kunnen gemeenten in (delen van) Nederland tussen 9.00 en 18.00 uur, tijdelijk ongeveer één uur (maximaal 2 uur) zonder stroom gezet worden. Ofwel: gemeenten worden tijdelijk afgeschakeld van het landelijke elektriciteitsnet. De gemeenten worden dan niet allemaal tegelijk afgeschakeld, maar door elk uur tussen 9.00 en 18.00 uur telkens andere gemeenten tijdelijk één uur (maximaal 2 uur) geen stroom te leveren, blijft in Nederland voldoende elektriciteit beschikbaar om een ongewenste, onverwachte en ongecontroleerde stroomuitval te voorkomen. Eén uur stroomuitval is natuurlijk ook heel vervelend, maar minder hinderlijk dan een onverwachte en ongecontroleerde uitval, wegens een plotseling tekort aan elektriciteit in Nederland.
Op plaatsen waar elektriciteitsuitval tot levensbedreigende situaties zou kunnen leiden (bijvoorbeeld in ziekenhuizen), ernstige economische schade zou kunnen veroorzaken (verstoring van ingewikkelde chemische productieprocessen), of situaties waarin de openbare orde in het geding zou kunnen komen (gemeenten / nood- en hulpdiensten) zijn of worden voorzorgsmaatregelen getroffen.
Informatie via de media
Het is in Nederland nog nooit voorgekomen dat een afschakelplan in werking gezet moest worden. Mocht die situatie zich nu wel voordoen, dan wordt u hierover door de elektriciteitsmaatschappijen of de regionale netbeheerder via de media geïnformeerd. Omdat een geplande onderbreking slechts een uur (maximaal 2 uur) duurt, hoeft u niet bezorgd te zijn over de inhoud van uw koelkast of diepvrieskast thuis. Als u de deur/klep gedurende dat uur gesloten laat, blijft de temperatuur daarin wel op peil.
*) TenneT heeft wettelijke taken voor het beheer van het landelijk transportnet en het handhaven van de noodzakelijke energiebalans in het Nederlandse elektriciteitsnet.