GGD geeft 10 tips in verband met tropische temperaturen
De hittegolf is minstens zo gevaarlijk als smog. De temperatuur in huis loopt steeds verder op. Om te koelen gaat het lichaam extra transpireren, ook als er geen zweetdruppeltjes te zien zijn.
Wie weinig drinkt krijgt een tekort aan vocht. Dit gebeurt extra gemakkelijk bij ouderen en zieken, die vaak toch al weinig drinken. Ook baby’s raken gemakkelijk uitgedroogd. Bij volwassenen vergroten alcohol, koffie en plaspillen het vochtverlies en sommige medicijnen verstoren de warmteregeling van het lichaam.
Hieronder tien tips van de GGD Midden-Nederland om in goede gezondheid de hitte te weerstaan en om gezondheidsklachten te voorkomen.
10 GGD tips om gezond met de hitte om te gaan
- Drink minstens 2 liter water per dag! Als je minder dan normaal plast of als je urine donkerder wordt dan moet je meer drinken.
- Geniet van de zon, maar denk aan je huid! Smeer de onbedekte huid goed in. Draag in de volle zon zo mogelijk een zonnehoed of zonneklep.
- Zoek de schaduw op, vooral tussen 12.00 en 15.00 uur.
- Houd baby’s in de schaduw en laat nooit een kind in een afgesloten auto achter.
- Verzorg wondjes extra goed ter voorkoming van ontsteking.
- Zorg voor goede koeling van etenswaren. Bij de barbecue het vlees goed doorbakken.
- Zorg voor voldoende ventilatie.
- Wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken.
- Vermijd overmatige inspanningen, zoals hardlopen in de zon.
- Ga met gezondheidsklachten naar de huisarts.
Meer informatie
Klik hier voor meer tips en informatie ter voorkoming van warmtestuwing en hitteberoerte-zonnesteek
www.ggdkennisnet.nl en typ bij zoek (rechtsboven) het volgende nummer in: 38512
Hebt u vragen over zwemwater? Bel met de provincie Utrecht naar de zwemwaterlijn (030) 258 21 58 (of kijk op NOS-teletekst nummer 725 voor het nummer van de zwemwaterlijn) in uw regio. Hebt u vragen over zonnen en huidkanker, bel dan met de Hulp- en Informatielijn van de Nederlandse Kankerbestrijding : 0800 – 0 22 66 22.