Advies: niet zwemmen in Westeinder


Geplaatst op: 27 juli 2006
Controles hebben uitgewezen dat het zwemmen in de Westeinderplas risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Door de aanhoudende hitte en droogte heeft de zogeheten groene alg de kop op gedaan. Zwemmen in de plas wordt daarom ten zeerste afgeraden.

De gemeente heeft inmiddels waarschuwingsborden geplaatst bij het Surfeiland en Loswal. Deze plekken zijn aangewezen als zwemwater en hier zijn ook de controles van de zwemwaterkwaliteit uitgevoerd. Dat wil echter niet zeggen dat andere plekken wel veilig zijn. De gemeente raadt daarom een ieder aan om voorlopig niet te zwemmen in de Westeinderplas. Wanneer de groene alg zich omzet in blauwalg wordt zelfs een algeheel zwemverbod afgekondigd. De gemeente probeert u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de stand van zaken.

De provincie houdt de zwemwaterkwaliteit in de regio nauwkeurig in de gaten. Voor actuele informatie kunt u terecht op de site van de provincie Noord-Holland: www.noord-holland.nl. U kunt ook contact opnemen met de zwemwatertelefoon: 0800-998 6734 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur tot 17.00 uur, buiten deze tijden is er automatische informatieverstrekking).

Over blauwalg
Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn hebben de meeste blauwalgen een blauw-groene kleur, enkele zijn rood-bruin.

Voorkomen en risico van blauwalgen
Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg toxische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam van een organisme binnen, van blootstelling via de huid is geen sprake.

Gezondheidseffecten van blauwalgen besmetting
Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Gezondheidseffecten komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is. De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Advies omtrent blauwalgen
Er moet wel rekening mee worden gehouden, dat dezelfde verschijnselen ook door andere bacteriën veroorzaakt kunnen worden, vandaar dat altijd de huisarts geraadpleegd moet worden.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Advies: niet zwemmen in Westeinder

Controles hebben uitgewezen dat het zwemmen in de Westeinderplas risico's voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Door de aanhoudende hitte en droogte heeft de zogeheten groene alg de kop op gedaan. Zwemmen in de plas wordt daarom ten zeerste afgeraden. De gemeente heeft inmiddels waarschuwingsborden geplaatst bij het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: