001 - Tuimarkt

Sociale Weerbaarheid- omgaan met pesten – voor tieners


Geplaatst op: 7 maart 2006
Stichting leefbaarheid organiseert in samenwerking met trainer Mirelle Valentijn de cursus "Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten".

Mirelle Valentijn is gediplomeerd docent omgangskunde en trainer "Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten". Zij heeft werkervaring in de gezondheidszorg, het jeugdwerk, het onderwijs en het geven van trainingen op het gebied van communicatie en sociale vaardigheden, sociale weerbaarheid en omgaan met pesten.

Tijdens haar opleiding tot docent omgangskunde deed ze onderzoek naar het fenomeen pesten. De visie en methode van Dieta Uyterlinde uit Barendrecht spraken haar enorm aan. Het is gebaseerd op weerbare lichaamstaal en mentale weerbaarheid. De positieve uitwerking van de visie en methode is groot. Op veel plekken wordt gepest. Op school, op een club, op straat, op het werk. Overal waar mensen zijn, kan gepest worden. Dit is een GROOT probleem dat lang kan aanhouden. Mensen die gepest worden hebben daar veel last van, last van de pesters en van de verziekte sfeer. Lichamelijke en psychische klachten kunnen hiervan het gevolg zijn.

De cursus "Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten" is bedoeld voor tieners van 10 tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 17 jaar die te maken hebben met het pestprobleem, niet sociaal weerbaar zijn en/of niet sociaal vaardig zijn.

Cursisten worden weerbaarder, ze veranderen hun houding, bouwen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde opnieuw op, andere klachten nemen af en ze worden niet meer gepest of veel minder. Het is voor Mirelle een uitdaging om mensen hun eigen innerlijke kracht te laten ontdekken en inzetten!

De deelnemers leren anders omgaan met weerbaarheid, opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten. De deelnemers leren omgaan met onaangename situaties en opkomen voor zichzelf in onaangename situaties zoals verbaal pesten; verbale pesterijen, pesten door buitensluiten, negeren, chanteren.

De methodiek die gebruikt wordt bestaat uit: drama: rollenspellen en simulatiespellen, werken met leerpunten, huiswerkopdrachten. Het gaat hierbij om: niet de omgeving veranderen, maar wel jezelf, zodat je sterker kan worden. De deelnemers krijgen inzicht in: verschil tussen plagen en pesten, gepest worden, slachtoffer zijn in de zwijgende middengroep, meelopers, de pester, eigen inbreng versterken en de mogelijkheid van hulp vragen of bieden.

Er wordt gewerkt aan: uitstraling, ademhaling, lichaamshouding, lichaamstaal als belangrijke krachtbron ontwikkelen en laten ervaren, in de eigen kracht blijven, terugvinden en benutten, stemgebruik en woordgebruik, paraatheid verbeteren met het gebruik van korte zinnen, positief denken, eigenwaarde, zelfvertrouwen terugvinden en vergroten, nee-zeggen, eigen wil uiten en eigen mening hebben en geven, omgaan met elkaar en samenwerken, niet terug pakken, verdedigen en/of negeren WEL LEREN HANDELEN. LETTERLIJK LEREN OM OP EIGEN BENEN TE STAAN … ONAFHANKELIJK!

De cursus bestaat uit 10 lessen van 1,5 uur. Bij de cursus horen ook een intakegesprek en twee ouderbijeenkomsten. Naar aanleiding van de gegevens uit de intake en de ouderavonden wordt de cursus aangepast aan de wensen van de deelnemer en zijn of haar ouder(s).

Er zijn nog plekken vrij voor de aankomende cursus, maar wees er snel bij!

De volgende cursus vindt ( bij voldoende aanmeldingen) vanaf april 2006 plaats: de jongensgroep op dinsdag in de namiddag van 16.15 tot 17:45 uur en de meidengroep op dinsdagavond van 19.00 tot 20.30. De cursus vindt plaats in jongerencentrum Allround, aan de Rondweg 1a te Mijdrecht. De eigen bijdrage voor de cursus bedraagt 100 euro.

De intakegesprekken zullen plaatsvinden op een maandag 10 april en dinsdag 11 april.

Voor de oud deelnemers (vorige cursussen) worden er follow up (terugkom dagen) lessen georganiseerd.

Tijdens de cursus wordt er ook individuele coaching, workshops en trainingen voor de ouders, leerkrachten en volwassenen gegeven door de trainster.

Voor meer informatie of aanmelden kunt u bellen met Ester van Roijen van Stichting Leefbaarheid tel: 0297 – 230 287 (e-mail: d.van.tessel@st-leefbaarheid.nl) of met de trainer Mirelle Valentijn 0297 – 274 605.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Stichting Leefbaarheid

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Sociale Weerbaarheid- omgaan met pesten – voor tieners

Stichting leefbaarheid organiseert in samenwerking met trainer Mirelle Valentijn de cursus "Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten". Mirelle Valentijn is gediplomeerd docent omgangskunde en trainer "Sociale Weerbaarheid – Omgaan met Pesten". Zij heeft werkervaring in de gezondheidszorg, het jeugdwerk, het onderwijs en het geven van trainingen op het gebied van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: