02 - Senior  sportief actief 2e week

Grondbeleid wordt maatwerk


Geplaatst op: 20 december 2012

Het college van B en W wil een proactief grondbeleid gaan voeren en meer sturen om gewenste ontwikkelingen te bereiken. Die houding vraagt in de ene situatie om een actieve deelname van de gemeente om ontwikkelingen te realiseren. In andere situatie is de houding faciliterend en wordt de ontwikkeling aan marktpartijen overgelaten. Voor elke ontwikkeling wordt maatwerk geleverd.

Dat is de kern van de nota Grondbeleid die dinsdag 18 december door het college is vastgesteld en waarmee de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen. In de nota, ‘Grip op grond’ getiteld, wordt aangegeven binnen welke kaders en uitgangspunten de gemeente de komende jaren omgaat met aankoop, verkoop en verhuur van gemeentegrond.

Gemeenten hebben lange tijd een actief grondbeleid gevoerd, ook De Ronde Venen. Het zelf aankopen en ontwikkelen van grond was zeer winstgevend. Door de economische tegenwind en de stagnerende vastgoedmarkt is dat beeld echter gekanteld. De Ronde Venen heeft zelf vorig jaar, net als veel andere gemeenten, flink moeten afboeken op grondexploitaties.

Wethouder Palm verwacht niet dat de gemeente de komende jaren zelf nog actief grond zal aankopen en ontwikkelen. ,,We zullen hard moeten werken om de grond die we hebben uit te geven en te verkopen, de renteteller blijft tikken en we weten niet hoe lang de economische tegenwind nog aanhoudt. Afwachten is voor onze gemeente dus geen optie.’’

Palm: ,,Dit en vorig jaar hebben we inzicht verkregen in de grond- en projectenportefeuille. Nu willen we grip en sturing. Dat vraagt een proactieve houding van de gemeente. Ogen en oren open, en dan handelen. Oplossingen zullen vaak maatwerk zijn en kunnen bijvoorbeeld liggen bij de opgave, de betrokken partijen, de financiering of de planning. Van alleen faciliteren, mogelijk maken, zullen we het niet (alleen) moeten hebben de komende jaren. We moeten naar een sturend grondbeleid. Met grip op de grond.’’

Het college heeft de Nota Grondbeleid ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De behandeling van de nota vindt waarschijnlijk plaats in de raadsvergadering van donderdag 31 januari 2013.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Grondbeleid wordt maatwerk

Het college van B en W wil een proactief grondbeleid gaan voeren en meer sturen om gewenste ontwikkelingen te bereiken. Die houding vraagt in de ene situatie om een actieve deelname van de gemeente om ontwikkelingen te realiseren. In andere situatie is de houding faciliterend en wordt de ontwikkeling aan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: