Draaiboek voor veilige veendijken
Waterschappen proberen zich na de dijkverschuiving in Wilnis beter voor te bereiden op droge veendijken, maar het ontbreekt aan voldoende kennis.
Dit bleek gisteren tijdens een symposium over veendijken. Droogte speelde een grote rol bij de dijkverschuiving in Wilnis op 25 augustus 2003. Het was een nieuw fenomeen. Wetenschappers gingen er tot die tijd van uit dat dijken alleen bezweken als gevolg van wateroverlast.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond hoe de dijk in Wilnis kon verschuiven, maar de effecten van droogte op dijken in het algemeen zijn nog altijd onduidelijk. Dit aanvullende onderzoek kan nog jaren duren. Op basis van deze resultaten is pas goed te bepalen aan welke nieuwe normen veendijken moeten voldoen, zo staat in een rapport van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).
Met een voorlopig draaiboek proberen waterschappen in het hele land een tweede Wilnis te voorkomen. Dit draaiboek is gemaakt op basis van ervaringen en onderzoeken van de afgelopen jaren. Het document staat vol checklisten, rekentabellen en adviezen. Waterschappen moeten met deze handreikingen een betere inschatting kunnen maken of een dijk dreigt te bezwijken en welke maatregelen nodig zijn dit te voorkomen.
Voor Dijkgraaf De Bondt van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, waar Wilnis onder valt, staat er niet veel nieuws in het draaiboek.Op pagina 13:
Veendijken vragen om inspectie