De gemeente De Ronde Venen gaat onderzoeken of het mogelijk is baatbelasting te heffen bij de eigenaren van circa 300 woningen in het buitengebied rond Abcoude die in de afgelopen jaren riolering hebben gekregen. De voormalige gemeente Abcoude heeft zich in 2001 voorgenomen om baatbelasting te gaan heffen voor deze woningen. Het onderzoek richt zich op de vraag of de voorgenomen heffing nog wel houdbaar en uitvoerbaar is.
De wet staat het heffen van baatbelasting toe indien een eigenaar daadwerkelijk is gebaat bij de aanleg van een voorziening en elke eigenaar daarbij gelijk wordt behandeld. De voormalige gemeente Abcoude heeft de eigenaren de mogelijkheid gegeven met de gemeente een individuele overeenkomst af te sluiten en heeft de mogelijkheid gecreëerd om achteraf baatbelasting te heffen bij die eigenaren die geen overeenkomst hebben afgesloten. Daarnaast zijn er overeenkomsten gesloten met grondeigenaren over wiens grond het tracé van de riolering liep waardoor de gemeente afhankelijk was van hun medewerking. Dit heeft geresulteerd in een complex dossier met veel diverse afspraken.
Voor het college is het gelijkheidsbeginsel voor elke eigenaar binnen het gebied uitgangspunt. Het college acht de heffing houdbaar en uitvoerbaar indien uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van gelijke behandeling van eigenaren. Het college heeft tot op heden onvoldoende zekerheid over gelijke behandeling kunnen verkrijgen en wil daarom nader onderzoek voordat de heffingen worden opgelegd.
De eigenaren van de betreffende woningen zijn per brief geïnformeerd dat de gemeente nader onderzoek doet naar de mogelijkheid van baatbelasting. De raad wordt op 7 januari 2013 voorgesteld de hoogte van de mogelijke heffing vast te stellen op € 3.100 per gebaat object met een maximale betalingstermijn van 10 jaar. De betalingstermijn is in lijn met het beleid wat de voormalige gemeente Abcoude daarvoor in 2001 heeft voorzien.
De kosten van de aanleg van riolering in het buitengebied rond Abcoude zijn voldaan en de toegezegde subsidies zijn ontvangen. De mogelijke inkomsten uit baatbelasting zijn vooralsnog niet in de gemeentelijke begroting verwerkt. Dat betekent dat, indien uit onderzoek blijkt dat het niet mogelijk is om baatbelasting te heffen, dit geen effect heeft op de lopende begroting van de gemeente of op voorgenomen rioleringsplannen. Indien er wel inkomsten worden verkregen dan worden deze toegevoegd aan de egalisatiereserve riolering.
Omdat de onderzoeksresultaten pas in de loop van 2013 bekend worden, en dan de uiterste termijn is verstreken waarop de gemeenteraad de belastingverordening kan vaststellen, wordt de raad in een extra raadsvergadering op 7 januari 2013 gevraagd de belastingverordening vast te stellen. Of de baatbelasting ook daadwerkelijk wordt geheven, zal echter pas worden besloten nadat de uitkomst van het onderzoek bekend is. De raadsvergadering is openbaar en begint om 19.30 uur in het gemeentehuis van De Ronde Venen.