Gemeente Aalsmeer en De Meerlanden hard bezig met gladheidbestrijding

Gemeente Aalsmeer en De Meerlanden hard bezig met gladheidbestrijding


Geplaatst op: 16 januari 2013

Gemeente Aalsmeer en De Meerlanden zijn druk bezig met gladheidbestrijding. De gladheidcoördinator van De Meerlanden geeft aan dat op de hoofdroutes nog voordat het begon te sneeuwen op 14 januari al om half 4 nat gestrooid is, zodat de sneeuw niet kon aanvriezen. Rijdende auto’s helpen het zout vermengen. De Meerlanden werkt sinds het in de nacht dat het begon te sneeuwen met man en macht om de wegen enigszins begaanbaar te houden, maar kon niet opboksen tegen de sneeuwval in combinatie met de drukte op de aanvoerwegen. Zo werden om 4 uur ’s nacht sneeuwschuivers ingezet en om 6 uur borstelwagens. Vanaf half 9 vanmorgen zijn extra strooi-, borstel- en schuifwagens op pad om de wegen berijdbaar te maken. De Meerlanden geeft aan dat om 16.00 uur op 15 januari de hoofdwegen, busroutes en uitrukroutes van hulpdiensten en doorgaande fietsroutes die prioriteit hebben, vanmiddag berijdbaar zijn. Ze houden het in de avond in de gaten, omdat het dan weer kan aanvriezen en weer nieuwe sneeuwval mogelijk is. Zonodig nemen ze dan maatregelen.

Uitgangspunt bij de gladheidbestrijding is dat de gemeente zich inspant om de gladheid tegen te gaan op belangrijke wegen en fietspaden. Wethouder Verburg: “De gemeente en De Meerlanden zijn ook dit jaar goed voorbereid, maar we kunnen niet alles ijs- of sneeuwvrij maken. De gemeente Aalsmeer garandeert niet en kan ook niet garanderen, dat het overal veilig is bij winterse weersomstandigheden. De gemeente doet daarom ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van bewoners en ondernemers.”

Openbaar Vervoer
Connexxion, geeft aan dat overal wel wat vertragingen zijn. De bus heeft ook te maken met de files die er staan. Op de website van Connexxion is per busnummer te zien hoeveel vertraging een bus heeft.

Wat doen de gemeente en De Meerlanden deze winter wel en niet aan de gladheidbestrijding?

De Meerlanden is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van de gladheidbestrijding in Gemeente Aalsmeer. Het uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2012- 2013 beschrijft de methoden en organisatie van de gladheidbestrijding.
• Ook dit jaar wordt er zoveel mogelijk preventief gestrooid. Door een waarschuwingssysteem is vroegtijdig bekend dat het glad gaat worden, dan kunnen de routes vóór de winterse buien gestrooid worden met natzout (pekel). De voordelen van natzout zijn dat het beter hecht aan het wegdek, waardoor het minder verwaaid en effectiever is. Er is daardoor minder zout nodig. Dat is weer beter voor het milieu is.
• Daarnaast wordt er curatief gestrooid (zout strooien als het al of nog glad is) volgens de vastgestelde routes.
• Er is aandacht voor het strooien rondom seniorenwoningen en zorgcentra, dit gebeurt op afroep. De weekmarkt op het raadhuisplein krijgt extra service. Er is ook meer aandacht voor
gladheidbestrijding van winkelcentra en winkelstraten. De schoolroutes krijgen extra aandacht. Er is in ieder geval extra aandacht voor fietsroutes.

• De Meerlanden heeft een werkvoorraad van 600 ton strooizout klaarliggen in Rijsenhout. Tijdens het strooiseizoen wordt de werkvoorraad, zo lang als nodig en mogelijk is, telkens aangevuld. Daarnaast heeft De Meerlanden een strategische voorraad zout in Noordwijkerhout, die aangesproken kan worden als de werkvoorraad niet meer voldoende is. Er is voor het preventief strooien ook een natzoutinstallatie geïnstalleerd bij de Meerlanden.
• Bij extreem weer is er op afroep meer inzet van agrariërs en hoveniers, die extra kunnen schuiven en borstelen.
• Er wordt op sommige plekken niet gestrooid omdat daar te weinig verkeer rijdt, waardoor het zout niet ingereden wordt en zijn werk niet kan doen. Bewoners moeten op de volgende plaatsen dus extra goed opletten bij gladheid: woonerven, parkeerterreinen, schoolpleinen, particuliere terreinen, 30-km gebieden, woonstraten, voetpaden niet behorend bij seniorenwoningen en bruggen die niet in de strooiroute liggen.
• Er staan zoutkisten bij het zwembad, het uitvaartcentrum, de dagvoorzieningen voor gehandicapten en de zorgcentra.
• De Meerlanden strooit in opdracht van gemeente op doorgaande wegen en fietspaden volgens bepaalde vastgestelde routes; op http://www.aalsmeer.nl/  kunt u het uitvoeringsplan gladheidbestrijding en de routes die worden gereden bekijken.
• Kijk op http://www.aalsmeer.nl/  en http://www.meerlanden.nl/  voor actuele informatie in geval van extreme gladheid.

Eigen stoep sneeuwvrij – gratis strooizout

De gemeente rekent erop dat zowel bewoners als ondernemers hun eigen stoepje en straatje sneeuw- en ijsvrij houden. En als het mogelijk is ook van uw buren als zij dat niet kunnen.

Hieronder een aantal tips om de eigen stoep sneeuwvrij te maken en te houden:
• Bij sneeuw is het beter eerst te vegen en daarna als het nodig is te strooien.
• Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft
• Houdt bij het vegen goten en putten vrij van sneeuw
• Denk aan het milieu; maak matig gebruik van strooizout
• Strooi zand om een dikke ijslaag begaanbaar te maken

Voor meer informatie kijk op http://www.aalsmeer.nl/  of http://www.meerlanden.nl/


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Aalsmeer en De Meerlanden hard bezig met gladheidbestrijding

Gemeente Aalsmeer en De Meerlanden zijn druk bezig met gladheidbestrijding. De gladheidcoördinator van De Meerlanden geeft aan dat op de hoofdroutes nog voordat het begon te sneeuwen op 14 januari al om half 4 nat gestrooid is, zodat de sneeuw niet kon aanvriezen. Rijdende auto’s helpen het zout vermengen. De … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: