Sta Sterk training krijgt keurmerk
De Sta Sterk training van stichting Omgaan met Pesten staat vanaf nu in de databank effectieve jeugdinterventies verteld trainer Mirelle Valentijn uit Wilnis blij! Deze sociale weerbaarheidtraining voor kinderen is op 18 januari jl. goedgekeurd door de erkenningcommissie van het Nederlands Jeugdinstituut. En dat is goed nieuws! Het betekent dat van de onderdelen van deze training is aangetoond dat zij werkzaam zijn. Mirelle Valentijn verteld dat zij de afgelopen tien jaar, al in de praktijk heeft ervaren dat de training effect heeft. Zij was nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de methodiek. Wij zijn vanuit onze Stichting Omgaan met Pesten enorm trots op deze erkenning.
De naam zegt het al: in de databank effectieve jeugdinterventies staan interventies (handelingen, trainingen) die effectief zijn. Wat maakt nu dat de Sta Sterk training wordt opgenomen in de databank? De Sta Sterk training stelt vijf aandachtsgebieden centraal: lichaamstaal, assertiviteit, coping, sociale informatieverwerking en sociale vaardigheden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat training op deze gebieden werkt.
Lichaamstaal is enorm belangrijk bij het overbrengen van een boodschap. Of een ander je serieus neemt is voor meer dan de helft het resultaat van de lichaamstaal. Hoe ziet die er dan uit? Dat leren we de deelnemers aan de training. Niet door dit te vertellen, maar door te ervaren en te oefenen.
Bij assertiviteit gaat het vooral om het hele plaatje: niet alleen de lichaamstaal is sterk, maar ook wat iemand zegt en doet. Niet agressief, niet timide (subassertief), maar assertief, dus met respect voor je eigen grenzen en die van de ander. Ander gedrag leer je vooral door te oefenen. Dat doen we dan ook veelvuldig met rollenspel en we stimuleren op verschillende manieren het oefenen buiten de training.
Coping is eigenlijk ‘omgaan met’. Kun je jezelf aansturen als het moeilijk wordt? Een voorbeeld is het sturen van eigen gedachten. Deelnemers leren bijvoorbeeld niet-helpende gedachten, zoals ‘help, ik kan het niet’ omzetten in de helpende gedachte ‘ik heb het geleerd, dus ik kan het’.
Iedereen doet aan sociale informatieverwerking: we nemen waar, we geven betekenis aan wat we zien, we bedenken wat we in deze situatie willen bereiken, we gaan na welke mogelijkheden voor handelen we tot onze beschikking hebben en we kiezen daar er uiteindelijk een van. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die worden gepest situaties negatiever beoordelen dan anderen. De vraag is dus of zij gebeurtenissen altijd juist inschatten. Het blijkt te helpen als we een paar situaties bespreken waarin niet helemaal duidelijk is of de andere het goed of slecht bedoelt.
Minder weerbare kinderen en jongeren oefenen sociale vaardigheden helaas minder dan anderen. Juist omdat zij zich vaak zo min mogelijk in groepen begeven. Daarom biedt de Sta Sterk training onder andere handvatten voor: hoe maak je een praatje met een ander? Hoe brei je daar weer een eind aan? Hoe reageer je als je last van iemand hebt? En als iemand anders jou kritiek geeft?
Een uitgebreide beschrijving van de Sta Sterk training vindt u binnenkort op de website van het Nederlands Jeugdinstituut: www.nji.nl onder databank Effectieve Jeugdinterventies.
Deze effectieve training kan worden gevolgd op diverse plekken in het land. Op de website www.omgaanmetpesten.nl vindt u de trainers die de Sta Sterk training – groepsgewijs of individueel – verzorgen. U kunt bij hen ook terecht voor workshops, studiedagen en projecten over sociale weerbaarheid en voorkomen en oplossen van pesten. Mirelle Valentijn is binnen en buiten de ronde venen actief als trainer omgaan met pesten. Zij start in de Ronde Venen begin maart op de woensdagmiddag van 14.00 – 15.30 weer nieuwe groepstrainingen Sta Sterk. Eind februari vinden de intake gesprekken plaats. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. U kunt haar bereiken op 0297 27 46 05 of via praktijkvoorlevensgeluk@kpnplanet.nl. U kunt ook een kijkje nemen op de websites www.praktijkvoorlevensgeluk.nl en www.ikdenkmesterk.nl