Op donderdag 14 februari 2013 wordt het nieuwe wensbeeld van de Burgemeester Kasteleinweg in het beraad voorafgaand aan de raadsvergadering besproken. Zo is een extra informatieronde mogelijk, waarin diverse belangengroepen nogmaals in gesprek gaan met wethouder Rolleman. Zo wordt bij voorbeeld met de bewoners rond het Heegstrapark gesproken over de inrichting van dit gebied. Een ding is zeker: flats zullen er niet komen en de vrijliggende busbaan is alleen bestemd voor busverkeer.
Naar verwachting volgt in de raad van donderdag 14 maart besluitvorming.
Wethouder Rik Rolleman zegt het volgende over de plannen en de route naar besluitvorming: ‘Het nieuwe wensbeeld voor de inrichting van de Burgemeester Kasteleinweg gaat over aaneenhechten van Aalsmeer. Hierbij is de aanleg van een vrijliggende busbaan een nieuw uitgangspunt. Over deze weg zal geen ander verkeer meerijden.’
Om bestemmingsverkeer goed af te kunnen wikkelen wordt een aantal maatregelen getroffen in de omliggende wegenstructuur zoals de - in het Aalsmeers Verkeers- en Vervoersplan besloten - aanleg van de Noordvork en een nieuwe weg in twee richtingen tussen Noordvork en Spoorlaan (met een T-aansluiting).
In de collegevergadering van 30 oktober 2012 besloot het college van B&W over het nieuwe wensbeeld voor de herinrichting van de Burgemeester Kasteleinweg. In dat nieuwe wensbeeld worden ook woonadressen aan de Burgemeester Kasteleinweg gecreëerd.
Betrokkenheid burgers
Inmiddels is over dit nieuwe wensbeeld gesproken met de winkeliers uit Aalsmeer-Centrum en uit de Ophelialaan. Ook zijn door de wethouder gesprekken gevoerd met de gezamenlijke wijkraden. November vorig jaar vond een gemeentebrede informatieavond plaats waar iedereen vragen kon stellen en in gesprek kon gaan met ambtenaren en alle wethouders. Half december volgde een informatief beraad waarin burgers en experts met elkaar in gesprek gingen in aanwezigheid van diverse raadsleden.
Exacte besluitvorming
De raad van 14 maart besluit over het nieuwe wensbeeld: het dorp aaneensmeden door het realiseren van nieuwe bebouwing en het integreren van bestaande bebouwing. Hierbij wordt de nieuwbouw met het gezicht naar de Burgemeester Kasteleinweg toe geplaatst en wordt langs de busbaan onderbroken ventwegen gerealiseerd.
Andere punten in het nieuwe wensbeeld waarover beslist wordt:
1. Een centrale en vrijliggende busbaan zonder meerijdend verkeer met een stevige bomenlaan.
2. Het gebied aan weerszijden van de busbaan wordt zo uniform mogelijk ingericht. Het gebruik (lokaal autoverkeer, fietsers, voetgangers) kan per deelgebied kan verschillen.
3. Geen doorgaand regionaal verkeer in Aalsmeer conform het Aalsmeers Verkeers- en Vervoersplan (AVVP).
4. Parallelweg met twee richtingen tussen Noordvork en de Spoorlaan met een T-aansluiting op de Noordvork.
5. De haalbaarheid en consequenties onderzoeken van een gelijkvloerse aansluiting van het Baanvak op de parallelweg tussen Noordvork en Spoorlaan. Hiervoor zou het baanvakviaduct gesloopt moeten worden.
Vervolgtraject
Na instemming door de raad op 14 maart, volgt een participatietraject voor de uitwerking van de busbaan met de diverse kruisingen. Daarna gaat de gebiedsontwikkeling verder met onder andere Polderzoom, Noordvork, Opheliahof (Heegstrapark), Zwarteweg en een gedeelte van de Spoorlaan. Hierbij zullen ook enkele klankbordgroepen worden ingesteld. Wethouder Rolleman hierover: ‘Uiteraard zijn we uitermate benieuwd naar de uitkomsten van die aparte participatietrajecten. Vanzefsprekend ga ik graag in overleg met bewoners, bedrijven en winkeliers om de deelplannen zo goed mogelijk voor iedereen in te vullen.’
Eerst moet echter een besluit worden genomen over de busbaan: ‘het nieuwe wensbeeld’.
Wie zich wil aanmelden voor een van de klankbordgroepen die meewerken bij de totstandkoming van de vervolgtrajecten, kan zich aanmelden bij mw. L. Tas, e-mail: l.tas@amstelveen.nl.