Uitvoeringsnota sport en bewegen:met 29 maatregelen samen sterker

Uitvoeringsnota sport en bewegen:met 29 maatregelen samen sterker


Geplaatst op: 23 januari 2013

Het college heeft op 22 januari 2013 de uitvoeringsnota Samen sterker vastgesteld. Hierin staat het nieuwe sport- en beweegbeleid omschreven in 29 concrete maatregelen. Maatregelen die variëren van een nieuwe vorm voor organisatie en beheer van sportaccommodaties, een impuls geven aan buurtsport, schoolsport en verengingsport tot onderhoud en vervanging van sportaccommodaties. De 29 maatregelen worden verder uitgewerkt of uitgevoerd in de periode 2013 - 2016.

Wethouder Moolenburgh: “Vanuit de herindeling lag er nog een opdracht om te harmoniseren. De verschillen tussen de partijen onderling zijn groot: er zijn (buitensport)verenigingen die gewend zijn om zelf te investeren en verenigingen waarvoor de gemeente alles regelde. Dit heeft alles te maken met verschillen in eigendomsverdeling tussen de gemeente en de verschillende verenigingen. In deze financieel onzekere tijden geven de maatregelen duidelijkheid over wie welke verantwoordelijkheid heeft, en geven ze de sportverenigingen houvast over wat ze wel en niet kunnen verwachten van de gemeente.

Van ambities naar concrete maatregelen
De 29 maatregelen in de uitvoeringsnota Samen sterker zijn een concrete vertaling van de ambities op het gebied van sport en bewegen die de raad in september 2012 met de kadernota Samen sport en bewegen verbinden en versterken heeft vastgesteld. De maatregelen zijn tot stand gekomen met inbreng uit het veld, en zijn onder te verdelen in drie hoofdonderwerpen namelijk: (1) de organisatie van de sport- en beweegsector, (2) het aanbieden van sportaccommodaties en (3) het stimuleren van sport en bewegen.

Organisatie van de sport- en beweegsector
Duidelijkheid over de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen gemeente en sportverenigingen is een voorbeeld van een maatregel op het gebied van de organisatie van de sport- en beweegsector. En een eerste stap in een nog nader te kiezen en te ontwikkelen beheer- en organisatievorm van de sportaccommodaties. Doel is een efficiënter beheer van zowel buiten- als binnensportaccommodaties en gebruik maken van rijksregelingen als het Sportbesluit. Hoe de uiteindelijke organisatie- en beheervorm er uit komt te zien, wordt de komende tijd in overleg met de betrokken organisaties bepaald. Andere maatregelen die onder dit kopje vallen zijn bijvoorbeeld de instelling van een sportnetwerk, een sportraad en een sportloket om zo een bijdrage te leveren aan het professionaliseren van de sector en het bevorderen van de samenwerking.

Aanbod van sportaccommodaties
Sportaccommodaties vormen de basis voor het gemeentelijke sport- en beweegbeleid. Om meer grip te krijgen op de sportaccommodaties gaat de gemeente meerjarenonderhoudsplannen en meerjareninvesteringsplannen opstellen. Verder is het duidelijk dat de gemeente onvoldoende financiële middelen beschikbaar heeft om alle buitensportaccommodaties op termijn te kunnen vervangen. Dat is mede de reden dat de gemeente gaat werken met de 1/3-regeling. Bij vervanging of vernieuwing komt er een investeringsplan waarbij de kosten verdeeld worden: 1/3 voor de gemeente, 1/3 voor de vereniging en 1/3 van de kosten kan door de verenigingen worden geleend. Andere maatregelen op dit gebied zijn bijvoorbeeld het vaststellen van het kwaliteitsniveau van de sportaccommodaties gebaseerd op de normen van ISA Sport en het actualiseren van de behoefte aan binnen- en buitensportaccommodaties in de diverse kernen.

Impuls aan buurtsport, schoolsport en verenigingsport
Sportverenigingen vormen de motor van het gemeentelijke sportaanbod. De gemeente De Ronde Venen erkent deze belangrijke rol en ondersteunt hen daarom waar nodig, binnen de beschikbare mogelijkheden. Aanvullend hierop stimuleert en/of coördineert de gemeente een breed pakket aan sport- en beweegactiviteiten. Hiervoor maakt de gemeente gebruik van de rijksregeling Buurtsportcoaches, een toezegging van cofinanciering van 9,7 fte. Deze buurtsportcoaches zijn werkzaam in hun eigen sector en minimaal één andere sector (waaronder sport, onderwijs en cultuur). De Ronde Venen gaat in overleg met onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, sportverenigingen en zorginstanties deze buurtsportcoaches inzetten om zo een impuls te geven aan buurtsport, schoolsport en verenigingssport.

Vervolg
Naar verwachting behandelt de raad eind februari 2013 de uitvoeringsnota Samen sterker. Na deze bestuurlijke behandeling worden maatschappelijke organisaties uit de sport- en beweegsector uitgenodigd voor de verdere uitwerking van het vastgestelde beleid.

Meer informatie
De uitvoeringsnota sport- en beweegbeleid 2013 - 2016 Samen sterker vindt u op de website van de gemeente: www.derondevenen.nl onder Leven en werken, Sport. Wilt u nadere informatie of met de gemeente in gesprek over het sportbeleid, dan kunt u contact opnemen met Bert de Jong, via b.dejong@derondevenen.nl of (0297) 55 15 40.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uitvoeringsnota sport en bewegen:met 29 maatregelen samen sterker

Het college heeft op 22 januari 2013 de uitvoeringsnota Samen sterker vastgesteld. Hierin staat het nieuwe sport- en beweegbeleid omschreven in 29 concrete maatregelen. Maatregelen die variëren van een nieuwe vorm voor organisatie en beheer van sportaccommodaties, een impuls geven aan buurtsport, schoolsport en verengingsport tot onderhoud en vervanging van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: