De gemeente De Ronde Venen neemt vrijdag 8 februari 2013 deel aan de landelijke Warme Truiendag. Op Warme Truiendag wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor klimaatverandering en worden Nederlanders opgeroepen op eigen wijze initiatief te nemen om energie te besparen. De gemeente draait op de Warme Truiendag de verwarming twee graden lager en roept bedrijven, organisaties, scholen en verenigingen op om hetzelfde te doen.
Het is voor de vierde keer dat de gemeente De Ronde Venen meedoet aan Warme Truiendag, de verwarming lager zet en medewerkers oproept een warme trui aan te doen. Om dit op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen, serveert wethouder Kees Schouten (Duurzaamheid) tussen 10.30 en 12.00 uur biologische erwtensoep in de hal van het gemeentehuis aan bezoekers en medewerkers. Ook meer dan twintig groepen van acht basisscholen doen mee aan Warme Truiendag. Als traktatie krijgen de kinderen op de scholen warme chocolademelk, dit wordt gesponsord door de C1000 in Wilnis. De warme chocolademelk op de Ichtusschool in Baambrugge wordt uitgereikt door wethouder Erika Spil (Onderwijs).
Door zuinig te zijn met energie, bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten, komt er minder CO2 in de lucht. De verwarming 1 graad lager zetten betekent 7% minder energiegebruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. De verwarming de hele winter een paar graden lager kan dus een behoorlijke besparing opleveren. Door deelname wil de gemeente bijdragen aan energiebesparing, maar vooral mensen aan het denken zetten over de klimaatproblematiek.
De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 het Kyoto-protocol in werking trad. In het Kyoto-protocol hebben landen over de hele wereld afspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Door de toename van broeikasgassen in de lucht, waaronder CO2, warmt de aarde steeds meer op. Hierdoor verandert het klimaat. Door zuinig te zijn met energie kunnen we ervoor zorgen dat er minder CO2 in de lucht komt en een bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Met de Warme Truiendag wordt hier jaarlijks extra aandacht voor gevraagd.
Meer informatie over de Warme Truiendag is te vinden op www.warmetruiendag.nl