Wethouder Verburg bedankt gladheidbestrijding van De Meerlanden
Op vrijdag 25 januari heeft Wethouder Ad Verburg de mensen die zich bezig houden met de gladheidbestrijding van De Meerlanden getrakteerd op warme saucijzenbroodjes. Wethouder Verburg: ’We hebben als gemeente veel positieve reacties gekregen over de gladheidbestrijding dit jaar. Ook is de inzet enorm geweest dit jaar met soms wel vier keer per nacht uitrijden. Dit was nodig om de hoofdwegen begaanbaar te houden. Ik wil de mensen die zich bezig houden met de gladheidbestrijding bedanken voor hun professionele inzet en de complimenten doorgeven.’
De gemeente kreeg via sociale media veel positieve reacties. Zo gaf een bewoonster uit Kudelstaart aan:’Graag wil ik mijn complimenten overbrengen aan de mannen en vrouwen van Aalsmeer die zorgen voor de gladheidbestrijding dit jaar. Nadat het enkele jaren niet zo heel erg makkelijk ging om Kudelstaart te verlaten is het dit jaar allemaal prima geregeld. De wegen zijn schoon waardoor de doorstroom van het verkeer gewoon doorgaat. Geen lange files het dorp uit! Dus bij deze een Pluim en een bedankje aan iedereen die zich daarmee bezig houdt!’
De Meerlanden kan niet overal strooien. Zo wordt in Gemeente Aalsmeer niet gestrooid in de gewone woonstraten en woonerven. Hier is te weinig verkeer, waardoor het zout niet voldoende ingereden wordt om het ijs te doen smelten. Om de gladheid hier te bestrijden kunnen de bewoners zelf zout strooien of gebruik maken van verschillende zoutkisten zijn opgesteld op verschillende locaties in de gemeente.
Als er gladheid voorspeld is, kan De Meerlanden uit voorzorg preventief nat strooien met pekelwater. Als het glad is, kan De Meerlanden deze gladheid bestrijden door strooizout te strooien. Tijdens extreme winterse weersomstandigheden met aanhoudende gladheid kan De Meerlanden ook schuiven, borstelen en handmatig strooien.
De gladheidbestrijding is 36 keer uitgerukt en heeft 300 ton zout gestrooid en7200 liter pekelwater. Dit pekelwater maakt De Meerlanden zelf van afvalwater uit de vergistinginstallatie. In Gemeente Aalsmeer worden twee grote strooiwagens met schuivers voor de rijwegen en twee kleine strooiwagens met schuivers voor de fietspaden. Bij extreme omstandigheden is extra inzet bij sneeuwval in Aalsmeer mogelijk met vier wagens met borstels om sneeuw te ruimen op busbanen, wegen, fietspaden en andere knooppunten. Op iedere wagen zit één persoon van donderdag tot donderdag. Donderdag wordt hij overgenomen door zijn collega. Samen beheren zij één strooiwagen, die gekoppeld is aan een vaste route. Inzet van extra materieel gebeurd naar aanleiding van schouwen van de coördinatoren.