Gemeente actie tegen woninginbraken en jeugdoverlast

Gemeente actie tegen woninginbraken en jeugdoverlast


Geplaatst op: 5 februari 2013

Het objectieve (op basis van meetbare gegevens) veiligheidsgevoel van de gemiddelde Aalsmeerder is positief. Ook het subjectieve gevoel (hoe veilig voelen inwoners zich) is positief. Sinds 2008 ziet de gemeente een opgaande lijn in deze onderzoeken. Toch legt de gemeente accenten in het veiligheidsbeleid: voor 2013 gaat de meeste aandacht naar woninginbraken en jeugdoverlast.

In de nota ‘Integrale Veiligheid 2012-2014’stelde de gemeenteraad van Aalsmeer vast op welke hoofddoelen zou worden gemikt. Ieder jaar wordt hiervoor een nieuw actieplan geschreven. Voor 2013 is dit ’Actieplan openbare orde en veiligheid’ deze week door B&W van Aalsmeer vastgesteld. Dit plan borduurt voort op de gehaalde doelen in 2012. Voorbeelden daarvan zijn Aalsmeer is aangesloten bij de Top 600 aanpak (de regionale aanpak van de 600 grootste criminelen); Burgernet is gestart; er is gewerkt aan een bewustwordingscampagne brandpreventie en een bewustwordingscampagne woninginbraken. Ook is inmiddels de vernieuwde aanpak jeugdoverlast Kudelstaart actief.

Veiligheidsgevoel
Het gevoel van veiligheid in Aalsmeer is ook in 2012 gemeten. De objectieve veiligheidsindex vertoon een positief beeld, er is een kleine stijging zichtbaar als het gaat om overlast in Aalsmeer-centrum, Aalsmeer-zuid en Kudelstaart. Ook de subjectieve veiligheidsindex vertoont een positief beeld zonder noemenswaardige stijgingen. Dit ‘veiligheidsgevoel’ is afkomstig uit twee belangrijke informatiebronnen. Enerzijds is dat het bevolkingsonderzoek waarin inwoners hun mening geven over de veiligheid in hun gemeente en buurt. Anderzijds komt die informatie uit gegevens van de Politie-eenheid Amsterdam over onder andere inbraak, diefstal, geweld, overlast, vandalisme en drugs.

Meer inbraken
De politiecijfers wijzen uit dat in het algemeen een daling zichtbaar is van alle incidenten in 2012. Er is echter wel sprake van een stijging van het aantal inbraken in woningen, schuren en garages. ‘De stijging van 2012 ten opzichte van 2011 is met 36,5% significant’, aldus het rapport. De jeugdgroep die prioriteit krijgt bij het thema overlast, heeft zich in Aalsmeer ontwikkeld van de kwalificatie ‘hinderlijk’ naar ‘overlastgevend’. Om die reden is de inzet op jeugd(veiligheid) – maar ook op inbraken - geïntensiveerd.

Als beleidsdoel wordt in 2013 ingezet op een daling met 10% van het aantal woninginbraken. Bij nieuw- en oudbouw wordt het Politiekeurmerk Veilig Wonen gestimuleerd. Jaarlijks wordt een bewustwordingscampagne gericht op het voorkomen van inbraken gevoerd. Het streven is om in minimaal één op de vijf gevallen van huiselijk geweld, ook daadwerkelijk tot het doen van een aangifte te komen.

Keurmerk veilig ondernemen
In winkelgebied Aalsmeer, Zijdstraat is in 2012 een Keurmerk Veilig Ondernemen-project gestart dat nog steeds loopt. In winkelgebied Kudelstaart is een dergelijk KVO nu ook in ontwikkeling. Op het terrein van fysieke veiligheid (crisisbeheersing en rampenbestrijding) richt de gemeente zich met nadruk op preventie. Voorkomen is immers beter dan blussen. Voor de gemeente Aalsmeer vertaalt dit zich in sterk accent leggen op de thema's brandveiligheid en zelfredzaamheid.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente actie tegen woninginbraken en jeugdoverlast

Het objectieve (op basis van meetbare gegevens) veiligheidsgevoel van de gemiddelde Aalsmeerder is positief. Ook het subjectieve gevoel (hoe veilig voelen inwoners zich) is positief. Sinds 2008 ziet de gemeente een opgaande lijn in deze onderzoeken. Toch legt de gemeente accenten in het veiligheidsbeleid: voor 2013 gaat de meeste aandacht … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: