Wethouder Verburg in gesprek met Amstelring over bezuinigingen op het sociale vlak
Wethouder Zorg en welzijn Ad Verburg heeft een gesprek gehad met Wilma Nissen (Directeur extramurale zorg) en Inge Borghuis (lid raad van bestuur) van Amstelring. Wethouder Verburg voert een reeks gesprekken met zorgaanbieders om te horen wat de gevolgen zijn van de rijksbezuinigingen op de zorg. Wethouder Verburg: ‘Ik wil weten waar de eventuele problemen ontstaan en waar kansen liggen. De gemeente zal straks een regierol spelen op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Verschillende taken uit de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ) gaan over naar de Wmo. Maar ook de uitvoering van de Participatiewet, het aan werk helpen van inwoners, en de Jeugdwet komen allemaal naar de gemeente Aalsmeer. Maar op alle terrein zal door het rijk minder geld ter beschikking worden gesteld. We zijn dus als gemeente genoodzaakt om op veel terreinen te versoberen. We zijn nu al in gesprek met zorgaanbieders. We gaan op verschillende terreinen met verschillende zorgaanbieders samenwerken. We moeten het met elkaar voor elkaar krijgen. De gemeente wil samenwerking en afstemming tussen zorg en welzijn te bevorderen. Dit zal mede tot gevolg hebben dat de burger door de juiste hulpverlener wordt geholpen.
Inge Borghuis van Amstelring: ‘Wij zijn al bezig met een nieuwe opzet met een geheel wijkgerichte aanpak, kleinschaliger en directer. In de Gemeente Aalsmeer willen we drie Verpleeg- en Verzorgteams van 12 personen die de gebieden Nieuw-Oosteinde, Kudelstaart en Aalsmeer bedienen. Deze zelfsturende zorgteams bestaan uit wijkverpleegkundigen en wijkzorgenden. Naast deze wijkzorg teams gaan we ook wijkhulpteams inrichten, die zich vooral bezig houden met eenvoudige verzorging, huishoudelijke hulp en wat verder nodig om kwetsbare mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Beide teams werken samen, vooral met de mantelzorgers, buren, vrienden en eventuele vrijwilligers. We spelen hierbij al in op het nieuwe ‘speelveld’ dat zal ontstaan. Cliënten met Zorgzwaartepakketten (ZZP) 1 tot en met 4 die straks thuis hun zorg zullen ontvangen. Voor de ZZP 1 en ZZP 2 is het recht op verblijf in een instelling al per 1 januari 2013 vervallen. De verzorgingstehuizen krijgen hierdoor minder cliënten die in de instelling zullen verblijven. De zorg zal toch aan deze cliënten verleend moeten worden, maar dan thuis. Deze cliënten kunnen niet zonder zorg of praktische ondersteuning. Kleinere teams kennen de wijk en kunnen beter op signaleren anticiperen. Ook kijken we naar nieuwe middelen zoals zorgen op afstand via een scherm of iPad. Dit is al mogelijk voor bloeddruk opnemen, medicatiebegeleiding en detectie. Dit kan handig zijn bij licht dementerende cliënten. Je kunt hierdoor controleren of het goed gaat. Belangrijk zal zijn om goed samen te werken en de signalen van eenzaamheid en vervuiling te delen.
Inwoners van Amstelland en Meerlanden kunnen bij Amstelring terecht voor vele vormen van zorg en dienstverlening. Zij staan voor Thuiszorg, Verpleeghuiszorg en Verzorgingshuiszorg en diverse vormen van dagbesteding. Maar ze zijn er ook voor aanvullende zorg en dienstverlening zoals verschillende diensten aan huis, een dieetadvies of ondersteuning van de mantelzorg.