Gemeenten ondertekenen overeenkomst met waterschap
Op donderdag 14 februari jl. hebben 18 gemeenten, waaronder Aalsmeer, hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst met het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek. Doel van de samenwerking is om kosten te besparen, kennis uit te wisselen en continuïteit te waarborgen in de waterketen.
Wethouder Rik Rolleman: ‘Door de klimaatverandering krijgen we komende jaren te maken met meer wateroverlast. Deze overlast beperkt zich niet tot gemeentegrenzen. Er is een hoop te winnen. Niet alleen op het gebied van kosten maar ook als het gaat om duurzaamheid, de waterkwaliteit en de beheersing van risico’s. Aalsmeer en Amstelveen werken op dit terrein al samen maar met het tekenen van deze overeenkomst maken we ons nog sterkter in de beheersing van het water in de regio.’
In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor het afvalwater en de rioleringen, het Waterschap voor het zuiveren van afvalwater en de kwaliteit van het oppervlaktewater. Doel van de samenwerking is de activiteiten in de afvalwaterketen nog beter op elkaar af te stemmen. Ook gaan de partijen een aantal projecten samen doen. Eén project is een gezamenlijke neerslagmeting om beter te volgen wat de gevolgen van extreme neerslag zijn voor rioolstelsels, bergbassins, overstorten en zuiveringsinstallaties in de regio. Ook werken partijen aan een gezamenlijk calamiteitenplan, waardoor ze effectiever kunnen optreden bij bijvoorbeeld vervuilingsincidenten, technische storingen of extreme weersomstandigheden. Verder hebben ze afgesproken in de loop van 2013 te onderzoeken hoe ze verder kunnen samenwerken.
De samenwerking komt voor uit een landelijk akkoord dat het rijk, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en de unie van water in 2011 sloten: het zogenaamde bestuursakkoord water. De deelnemende gemeenten zijn Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Blaricum, Bussum, De Ronde Venen, Diemen, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Ouder-Amstel, Stichtse Vecht, Uithoorn, Weesp en Wijdemeren.