Het College van B&W heeft een tweetal Aalsmeerse gebouwen en één groengebied aangewezen als gemeentelijk monument. Het betreft de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Lijnbaan van architect Berghoef, het trafohuisje aan het Schinkeldijkje van architect Van Lochem en het Seringenpark van tuinarchitect C.P. Broerse. Het aanwijzingsbesluit wordt van 8 maart tot 19 april 2013 ter inzage gelegd. Afgelopen najaar is het voornemen tot het aanwijzen van deze monumenten al ter inzage gelegd. De gemeente heeft toen van het kerkbestuur een reactie gekregen. Er is overleg gevoerd en om tegemoet te komen aan de gemaakte bezwaren is besloten om alleen het exterieur van het kerkgebouw (inclusief de houten kapconstructie) aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Waarom gemeentelijk monument?
Wethouder van der Hoeven: “Door deze gebouwen en het park aan te wijzen als gemeentelijk monument is behoud voor de toekomst gewaarborgd. Wij vinden het belangrijk om bijzondere gebouwen en groengebieden, die van cultuurhistorische of architectuurhistorische waarde zijn voor Aalsmeer, te behouden en te bewaren voor volgende generaties. Deze monumenten dragen immers bij aan de kwaliteit van onze woon- en leefomgeving. We hebben de Stichting Welstandszorg Noord-Holland gevraagd om de gebouwen en het park te onderzoeken en te waarderen. Het gaat daarbij om architectonische,- stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarden. Voor het Seringenpark zijn uiteraard ook de tuinhistorische waarden bekeken. Hun deskundige oordeel is dat de drie objecten zonder uitzondering de monumentenstatus verdienen. Ook onze gemeentelijke monumentencommissie onderschrijft dit.”
Wat betekent het voor de eigenaren als hun pand gemeentelijk monument wordt?
Aanwijzing als monument heeft tot gevolg dat er door de eigenaren niet zomaar iets veranderd mag worden aan de gebouwen en aan het park. Voor veranderingen dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. De aanvraag zal voor advies worden voorgelegd aan de onafhankelijke en deskundige leden van de commissie ruimtelijke kwaliteit. Onderhoud (waarbij geen wijzigingen aan het uiterlijk aanzien optreden) blijven vergunningsvrij. Eigenaren van monumenten kunnen via de provincie aanspraak maken op het cultuurfonds voor Monumenten. Daar kan men tegen gunstige voorwaarden lenen voor restauratiewerkzaamheden. Bovendien hoeven eigenaren van monumenten in Aalsmeer geen leges meer te betalen voor (ver)bouwvergunningen. De gemeente Aalsmeer telt nu 29 rijksmonumenten, 2 provinciale monumenten en 42 gemeentelijke monumenten.
Zienswijze indienen
Vanaf vrijdag 8 maart tot en met vrijdag 19 april liggen de stukken ter inzage op het gemeentehuis. U kunt de plannen ook inzien op de website www.aalsmeer.nl/wonenwijkenverkeer/monumenten. Gedurende de ter inzage termijn kan iedereen een inspraakreactie indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Dat kan door een brief te schrijven aan het College van B&W, Postbus 253, 1430 AG Aalsmeer o.v.v aanwijzing monumenten. Of een email verzenden aan info@aalsmeer o.v.v van bovenstaande gegevens. Als u meerinformatie wilt kunt u ook een email sturen zoals hierboven beschreven of u kunt bellen met de gemeente 020-5404911. U kunt dan vragen naar de adviseur monumenten van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Vergunningen.