Duurzame energie staat zowel bij de gemeente De Ronde Venen als bij de provincie Utrecht hoog op de agenda. Dit gaf bij beide overheden de doorslag een particuliere initiatief voor het opwekken van duurzame energie te ondersteunen. In de polder Waardassacker en Holendrecht wordt door de initiatiefnemer een veld met zonnepanelen gerealiseerd langs de snelweg A2. Het college van de gemeente De Ronde Venen heeft dinsdag 12 maart besloten hiervoor het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.
De zonnepanelen, met een minimaal vermogen van 1,0 MWp, komen te staan in een gebied van 1,5 à 2 hectare aan de westkant van de A2 ter hoogte van Abcoude. Het project betreft niet alleen het opwekken van duurzame energie maar besteedt ook aandacht aan educatie en onderzoek. De initiatiefnemer wil ook ervaring op doen met een aan de snelweg gekoppelde energievoorziening. Aan de westkant van het project komt beplanting waardoor de zonnepanelen vanuit deze richting niet zichtbaar zijn. Bovendien worden de panelen zo geplaatst dat een doorkijk naar het achterland blijft bestaan.
Zowel de provincie als de gemeente erkennen dat het plan gevolgen heeft voor het landschap. Daar staat tegenover dat beiden overheden hechten aan innovatie en realisatie van projecten op het gebied van duurzame energie. De inpassing van het plan in het landschap is door de initiatiefnemer uitgebreid afgestemd met de provincie Utrecht.
De locatie ligt het Groene Hart in de Provincie Utrecht (Veenweidegebied), een gebied waarvan ‘openheid’ een van de kernkwaliteiten is volgens de provinciale Kwaliteitsgids Utrechtse Landschappen. In overleg met de provincie heeft de initiatiefnemer daarom de hoogte van de panelen aangepast tot maximaal 1,50 meter en is er ook gezamenlijk gekeken naar de maten van omheiningen en ondersteunende gebouwtjes. Nu alle gevraagde landschappelijke aspecten zijn doorgevoerd is de provincie positief over het plan.
Gezien de grootschalige infrastructuur en de schaal van de polder vindt het college van de gemeente De Ronde Venen de beperkte inbreuk op het landschap acceptabel. Omdat er nog geen ervaring is opgedaan met de landschappelijke impact van dergelijke voorzieningen, bestempelen zowel gemeente als provincie dit project als een proef.
Het ontwerpbestemmingsplan ligt naar verwachting vanaf 22 maart zes weken ter inzage. In deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Deze worden beantwoord en hierna wordt het (eventueel aangepaste) plan aan de gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling. Dit kan naar verwachting in juni. Vanaf 22 maart vindt u meer informatie over het ontwerpbestemmingsplan ‘Zonne-energie langs de A2’ ook op www.derondevenen.nl onder Bouwen en wonen, Digitale bestemmingsplannen.
De initiatiefnemer heeft al in een vroeg stadium (september 2012) contact gelegd met de bewoners van deze polder. In een bewonersbijeenkomst heeft hij zijn plannen toegelicht. Bewoners worden actief bij het plan betrokken, bijvoorbeeld door enkele van hen in de raad van advies op te nemen. Bewoners van de polder zijn per brief geïnformeerd dat het ontwerp bestemmingsplan ter inzage is gelegd.