Gemeente werkt samen met regio aan klimaat
Wethouder Rik Rolleman ondertekende 13 maart, samen met de milieuwethouders van de regiogemeenten Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn de Lokale Klimaat Agenda. Met het ondertekenen van deze agenda maakt de gemeente duidelijk dat zij ook de komende jaren actief aan de slag is met de onderwerpen energie en klimaat.
Wethouder milieu en duurzaamheid, Rik Rolleman: ‘Door samen te werken aan de regionale energieambities en de uitvoering van regionale en lokale energie- en klimaatinitiatieven bieden we kansen voor de lokale economie, werkgelegenheid en koopkrachtverbetering van onze inwoners. Buiten dat versterken we ook de kwaliteit van onze leefomgeving’.
De Lokale Klimaatagenda is een initiatief van de Rijksoverheid. Door het ondertekenen van deze agenda kunnen gemeenten duidelijk maken dat zij de komende jaren actief aan de slag zijn met energie- en klimaatactiviteiten. Gemeenten die de agenda hebben ondertekend gaan succesvolle en kansrijke activiteiten uitwisselen om deze op zoveel mogelijke andere plaatsen uit te voeren. Zo kunnen activiteiten snel en eenvoudig navolging krijgen. De regiogemeenten werken inmiddels al aan vijf concrete projecten samen.
Rolleman: ‘Voor Aalsmeer was het vanzelfsprekend om de Lokale Klimaat Agenda te ondertekenen, omdat we hier al jaren met energie- en klimaatprojecten bezig zijn. De duurzaamheidslening, duurzame energiesubsidie maar ook het onderzoek naar de mogelijkheden voor een biomassacentrale en warmtenet in Aalsmeer zijn hier goede voorbeelden van. Deze initiatieven delen we graag met anderen, zodat wij op onze beurt ook kunnen leren van de geslaagde initiatieven elders. Op die manier hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden.’
De regiogemeenten streven naar een energieneutrale regio in 2040, dit is 10 jaar eerder dan het kabinet. Dat betekent in de eerste plaats zo veel mogelijk op energie besparen en de energie die dan nog nodig is met duurzame bronnen opwekken. Voorbeelden hiervan zijn zonne-energie en bio-energie.
De vijf regiogemeenten besloten de ‘Agenda’ gelijktijdig te ondertekenen om hiermee hun samenwerking te benadrukken. Voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu was deze samenwerking en gelijktijdige ondertekening reden om zelf bij de ondertekening aanwezig te zijn. “Samenwerking is noodzakelijk om de ambities te realiseren en de onderwerpen energie en klimaat houden niet op bij de gemeentegrenzen” aldus het Ministerie.