Door de verhuizing van de Aalsmeerse ambtenaren naar Amstelveen start een ingrijpende verbouwing op 25 maart van de zogeheten ‘oudbouw’ van het Aalsmeerse gemeentehuis. Daarnaast staat de overdracht van de aanbouw op 1 juni dit jaar gepland. In de aanbouw komt een Gezondheidscentrum.
Het door de Aalsmeerse architect prof. ir. J.F. Berghoef ontworpen gebouw uit 1962 – de ‘oudbouw’ in ambtelijke terminologie – zal de komende twee maanden ingrijpend worden gewijzigd zonder dat daarmee de uiterlijke verschijningsvorm van het gebouw zal wijzigen.
De publieksbalie zal van aanbouw naar oudbouw verhuizen, en dus kunnen inwoners en ondernemers straks voor hun paspoort, rijbewijs, bestemmingplannen en nog veel meer, terecht in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein.
Bereikbaarheid
Om de bereikbaarheid van de oudbouw te garanderen wordt voor minder-validen, mensen die moeite hebben met traplopen, ouders met kinderwagens, aan de voorkant bij de bordestrap in het midden een liftinstallatie geïnstalleerd. De centraal geplaatste gevelsteen zal zo’n 1,5 meter naar voren worden geplaatst, zodat tussen gevelsteen en de bordestrap ruimte ontstaat voor een liftinstallatie. Na uitgebreid overleg met tal van commissies, raden en (individuele) deskundigen is voor deze optie gekozen. Het betreft hier overigens een voorlopige voorziening, omdat er plannen liggen om de nieuwe entree in de toekomst aan het Drie Kolommenplein te realiseren.
De gehele stoep aan de voorkant van de oudbouw wordt de komende weken grondig gerenoveerd, wat ook betekent dat de vele zichtbare verzakkingen die in de laatste vijftig jaar zijn ontstaan, worden aangepakt.
Open balies
In de bestaande kantoorruimte aan de zijde van het Raadhuisplein worden een zestal balies geplaatst, drie gesloten, drie open balies. In de zogenaamde back-office worden werkplekken gecreëerd voor 14 medewerkers die niet voor het publiek zichtbaar zijn vanuit de Burgerzaal. Aan de andere zijde van de Burgerzaal, direct zichtbaar bij binnenkomst, wordt een receptiebalie geplaatst. In de kantoorruimte daarachter worden vier balies gemaakt. De balies zijn bestemd voor het WMO-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en voor het loket Wonen&Werken. De medewerkers van het WMO-loket en van het loket Wonen&Werken krijgen ook een back-office ter beschikking.
Door zo de oudbouw opnieuw in te delen, keert het gemeentehuis feitelijk terug naar zijn oude kernfunctie. Alles onder één dak voor de burger van Aalsmeer. De Burgerzaal kan zo zijn naam met recht blijven dragen: ook in de toekomst kunnen de maatschappelijke en sociaal-culturele organisaties en verenigingen van de enorme ruimte gebruik blijven maken. Bovendien wordt de ruimte ook voor mindervaliden toegankelijk gemaakt, inclusief een geschikte toiletruimte.
Financiën
De aanbouw is verkocht voor circa 1,9 miljoen euro. Na aftrek boekwaarde is het restant in reserve gestort en uit die reserve is inmiddels een bedrag ter grootte van 355.000 euro door de raad voor de verbouwing beschikbaar gesteld.
Winkel open
Met gepaste trots laat het college weten dat tijdens de ongeveer twee maanden durende verbouwing ‘de winkel gewoon open blijft’. Door de overlast die de verbouwing met zich meebrengt, zullen college van B&W en ondersteunende medewerkers tijdelijk naar de derde etage van de aanbouw verhuizen. Vanaf volgende week wordt gestart met de eerste werkzaamheden. Naar verwachting is de verbouwing eind mei gereed.