Klussen en brandveiligheid
Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.
Klussen en brandveiligheid
De lente komt er weer aan en gelukkig daarmee ook het mooie weer. Voor veel mensen reden om te gaan klussen in de tuin of in de woning. Bij een aantal klussen kan brand ontstaan als u niet oplet. Hieronder vindt u een aantal tips om dit te voorkomen.
Solderen en lassen
Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond.Houdt een gasfles altijd rechtop. Als u dit niet doet, kan er vloeibaar gas ontsnappen. Vloeibaar gas kan een steekvlam veroorzaken.Draai de afsluiter van een gasfles altijd dicht als u de gasfles niet meer nodig heeft. Draai deze ook dicht als u de fles nog wel nodig heeft, maar tijdelijk niet gebruikt.Zet een soldeerbout uit als u hem (even) niet gebruikt.
Verf afbranden
Het is veiliger om een elektrische verfföhn te gebruiken, dan een gasbrander. Een gasvlam is namelijk erg heet. Hierdoor kunnen los gekrabde verfbladders snel vlam vatten.Gebruikt u toch een gasbrander? Houd dan water en een natte doek bij de hand. Zo kunt u smeulende plekken direct doven.Gebruik geen verfbrander op wanden of plafonds met schrootjes.Gaat u verf afbranden van een wand? Let dan op of isolatie in de wand is verwerkt. Is dat het geval? Dan kunnen kieren en spleten voor brandgevaarlijke situaties zorgen.
Dakdekken
Bij dakdekken is een gasbrander onmisbaar. Verwarm de bitumen laag niet meer dan strikt noodzakelijk: het teerachtige materiaal moet zacht worden, maar mag beslist niet borrelen.Houd voor alle zekerheid een emmer water bij de hand.Trek altijd rubberen of latex werkhandschoenen aan die van goede kwaliteit zijn. Gloeiende teerspetters kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.
Stroom
Rol kabelhaspels/ verlengsnoeren altijd helemaal af. Als u dat niet doet, kan de warmte van de kabel niet worden afgevoerd en kan de haspel oververhit raken en gaan branden.Sluit nooit teveel apparaten aan op één groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan het leiden tot overbelasting en oververhitting en dus tot kortsluiting.
Er is een folder ‘Doe het zelven en brandveiligheid’ beschikbaar. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl. Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.
Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens.