Tweede ronde SamenZonneEnergie van start
Na de succesvolle eerste groepsaankoop zonnepanelen organiseren 19 Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Aalsmeer, samen met iChoosr vanaf 1 april de tweede en vernieuwde grootschalige groepsaankoop. Het afgelopen jaar heeft SamenZonneEnergie circa 20.000 zonnepanelen op Noord-Hollandse daken gerealiseerd. Met de tweede inkoopactie hopen de Noord-Hollandse gemeenten en iChoosr dat er nog meer duurzame energie wordt opgewekt in Noord-Holland.
Wethouder Rik Rolleman: ‘Door SamenZonneEnergie is, na de eerste groepsaankoop, het aantal huishoudens in Aalsmeer met zonnepanelen ongeveer 30% toegenomen. Een geweldig resultaat! Wij hopen met de tweede ronde minstens weer op zo’n goed resultaat. Daarom hoop ik dat alle tevreden deelnemers van de eerste ronde buren, vrienden en kennissen overtuigen om nu ook zonnepanelen aan te schaffen. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met een plaatselijke leverancier om te bekijken wat de mogelijkheden zijn op gebied van zonne-energie.’
Aanmelden tot 21 mei
Huis (en dak-) eigenaren in Noord-Holland kunnen zich tot en met 21 mei gratis en vrijblijvend inschrijven via de website www.SamenZonneEnergie.nl. Ook huurders kunnen zich inschrijven. Maar dan is er wel toestemming van de verhuurder nodig. (Huurders die een woning van Eigen Haard huren worden bij inschrijving door iChoosr over de mogelijkheden geïnformeerd). Woont u in een monument, beschermd rijks- stads- dorps- of gemeentegezicht kijk dan op www.aalsmeer.nl (zoekterm: monument) voor informatie over vergunningentrajecten.
Na sluiting van de inschrijfperiode is er op 21 mei 2013 een veiling voor leveranciers van zonnepanelen. Deze leveranciers moeten aan strenge kwaliteits- en servicevoorwaarden voldoen. Deelnemers krijgen vervolgens het beste bod uit de veiling voorgelegd met alle bijbehorende informatie. Vanaf dat moment kunnen deelnemers beslissen of ze het aanbod aannemen. Voor iedereen die het bod accepteert worden de levering en installatie van de zonnepanelen volledig verzorgd.
Duurzaamheidlening
Hoewel de aanschaf van zonnepanelen ook zonder subsidie financieel aantrekkelijk is, kunnen deze kosten toch oplopen. Daarom is het goed om te weten dat het Rijk subsidie geeft op de aanschafkosten van zonnepanelen. Daarnaast verstrekt de gemeente Aalsmeer duurzaamheidsleningen aan mensen die graag willen investeren in het energiezuinig maken van hun woning maar dat niet zelf kunnen betalen. Tijdens de informatieavond op 16 april wordt hierover meer informatie gegeven.
Energieloket van Stichting Sienergie
Het Energieloket is bedoeld voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en ondernemers gevestigd in de gemeente Aalsmeer. Zij kunnen hier onafhankelijke en betrouwbare informatie inwinnen over de mogelijkheden van energiebesparing, duurzaam renoveren, duurzame energie en alles wat waarbij komt kijken. Het Energieloket is een samenwerking tussen Sienergie en de gemeente Aalsmeer en is elke tweede zaterdag van de maand van 11 uur tot 13 uur open. Eveleens Makelaars (Praamplein, voorheen EKZ) stelt hiervoor ruimte beschikbaar. Volg de activiteiten van Sienergie op www.sienergie-aalsmeer.nl en @SienergieNL of stuur een mail naar: info@sienergie-aalsmeer.nl.
Wat is er nieuw in de 2-de ronde?
iChoosr heeft op basis van de 1-ste groepsaankoop een aantal verbeteringen doorgevoerd. Hieronder staan enkele belangrijke verbeteringen voor deelnemers op een rij.
- Geen vaste pakketten maar een aanbod van minimaal 4 tot maximaal 20 panelen.
- Verbeterde daktest en controle van daken door een controleur. Dit om van te voren zeker te weten of een dak geschikt is voor zonnepanelen.
Resultaten van de 1-ste ronde
Meer dan 20% van de 12.556 Noord-Hollandse deelnemers aan dit project heeft het aanbod van MetDeZon geaccepteerd. Dat betekent dat maar liefst 2681 huishoudens voor de zomer eigenaar zijn van een eigen zonnestroomsysteem. Jaarlijks reduceren de deelnemende gemeenten hierdoor in totaal meer dan drie miljoen kg CO2.
Voor Aalsmeer gaat het om 978 panelen op de daken van 101 huishoudens (0,82% huishoudens). Dit komt neer op een verminderde CO2 uitstoot van132.387 Kg.