Monument Hell's Fury in Nieuw-Oosteinde herplaatst
Dinsdag 26 maart is het gedenkteken “Hell’s Fury” herplaatst in de G. den Hertoglaan in Nieuw-Oosteinde. Dit nieuwe gedenkteken is geplaatst omdat het vorige glazen kunstwerk kort na de onthulling in 2011 werd vernield. Met behulp van een grote kraan werd het kunstwerk voorzichtig op zijn plaats gezet.
WethouderGertjan van derHoeven:” Ik ben blij dat het monument Hell’s Fury er weer in zijn volle glorie bijstaat. Binnenkort wordt de plek rondom het monument nog afgewerkt met tegels en gras. Ik hoop dat deze plek dan jaarlijks het decor kan vormen voor de Dodenherdenking op 4 mei. We zijn nog met verschillende partijen in gesprek over de organisatie van dat gedenkmoment.”
Hell’s Fury
Ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van het Amerikaanse oorlogsvliegtuig Hell’s Fury heeft de AalsmeerderJoop Kokeen monument ontworpen. Dit vliegtuig is in deTweede Wereldoorlog ongeveer op dezelfde plek neergestort als waar nu het monument staat.
Tijdens het bouwrijp maken van Nieuw Oosteinde werden brokstukken gevonden van het vliegtuig Hell’s Fury. De stichting Crash, die zich ten doel stelt het verhaal achter vliegtuigwrakken uit de 2e wereldoorlog te achterhalen, kwam toen al snel op het idee om een blijvende herinnering aan deze tragische gebeurtenis op te richten in de nieuwe wijk.
Het monument bestaat uit een zuil van glas waarin foto’s van het neerstorten van de Hell’s Fury zijn verwerkt.
Geschiedenis
De Hell’s Fury was een bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht. Tijdens een bombardement van vliegveld Schiphol werd het vliegtuig getroffen door Duits luchtafweergeschut en stortte op 13 december 1943 neer in de buurt van de huidige G. den Hertoglaan. Hierbij zijn zes bemanningsleden omgekomen: R.C. Roberts, C.A. Jackson, S.B. Peterson, W.E. Turner, R.M. Becker en H.M. King. Captain R.P. Stanford overleefde het drama. Hij werd krijgsgevangen gemaakt.