Museum De Ronde Venen wil naar Zwarte Schuur in de Botshol
DE RONDE VENEN - Museum De Ronde Venen heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Zwarte Schuur van Natuurmonumenten in de Botshol. De ligging tussen plassen, moeras en polder is uniek. Het biedt een uitstekende kans op een bijzondere samenwerking en brengt de collectie van het museum tot leven. Momenteel onderzoekt het museum de haalbaarheid en zoekt het financiële dekking voor de plannen. Het streven is om in 2014 te starten met de bouw op deze nieuwe locatie.
Natuur- en Milieuvereniging De Groene Venen kwam een jaar geleden met het idee voor de verhuizing van Museum De Ronde Venen naar de Zwarte Schuur van Natuurmonumenten aan de Botsholsedijk in Waverveen. Beide partijen reageerden enthousiast, aangezien de verhuizing naar juist deze plek een unieke samenwerking mogelijk maakt tussen het museum en Natuurmonumenten.
Het museum biedt bezoekers informatie over het ontstaan van het veenweidegebied van De Ronde Venen. Bij de Zwarte Schuur, een voormalige turfschuur die al jaren dient als vertrekpunt voor excursies en voor vrijwilligers die het gebied samen met Natuurmonumenten beheren, komt de geschiedenis van het landschap tot leven zodra je de deur uitstapt. De schuur is gevestigd op een bijzondere plek waar de Vinkeveense Plassen, de Polder Groot-Mijdrecht en het moeras van Botshol samenkomen. Museumdirecteur Maarten Kentgens: ,,Hier kunnen we een compleet verhaal vertellen. De omgeving brengt de collectie van het museum tot leven.”
,,Museum De Ronde Venen is urgent op zoek naar een nieuwe locatie en wij hebben plek,” vertelt Maaike Bruggink, beheerder Vechtplassen van Natuurmonumenten. Volgens haar kunnen Natuurmonumenten en Museum De Ronde Venen elkaar enorm versterken. ,,De Zwarte Schuur is nu vooral een werkschuur voor onze vrijwilligers, die bovendien niet permanent bemand wordt. Als het museum hier straks is gevestigd, inclusief een kleine horecagelegenheid waar bezoekers een kop koffie kunnen drinken, wordt dit de ideale uitvalsbasis voor natuurexcursies en voor de vrijwilligers. Voor ons betekent dit een veel professioneler ontvangst en informatievoorziening.”
De doelgroepen van Museum De Ronde Venen en Natuurmonumenten overlappen elkaar. Bruggink: ,,Museumbezoekers kunnen ons aanbod aan activiteiten bekijken en genieten van onze natuurgebieden en wandelaars kunnen hun dag afsluiten met een bezoek aan Museum De Ronde Venen. We vormen een perfecte match.”
Museum De Ronde Venen zoekt al jaren naar een nieuwe locatie. Kentgens: ,,We willen niet enkel naar de Zwarte Schuur verhuizen omdat de locatie erg geschikt is. De noodzaak is hoog en we zien dit als misschien wel de laatste kans voor het museum.” Museum De Ronde Venen, Natuurmonumenten en Milieuvereniging De Groene Venen hebben het afgelopen jaar een eerste verkenning uitgevoerd. Deze viel positief uit. Luuc Mur van Milieuvereniging De Groene Venen: ,,Alle partijen die we bij het plan hebben betrokken, reageerden positief. De provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gebiedscommissie Utrecht West zijn enthousiast.”
De verhuizing van het museum is op het recreatieve vlak een unieke kans voor het Groene Hart, meent Mur. ,,Het zal de gemeente op de kaart zetten. De diepe droogmakerij – van ruim6 meteronder NAP – die bezoekers bij de Zwarte Schuur kunnen aanschouwen, is een eyeopener voor elke toerist.” Een bezoek is ook goed te combineren met een vaar- of fietstochtje door de regio. ,,Het museum gaat hier een centrale rol spelen bij de versterking van informatie over het omliggende landschap.”
De komende tijd onderzoeken Museum De Ronde Venen, Natuurmonumenten en Milieuvereniging De Groene Venen de verdere haalbaarheid, financiering en de invulling van de plannen. In 2014 hopen de partijen te starten met de bouw op de nieuwe locatie.