Samen werken aan goed leven en werken in Aalsmeer
Gemeenteraad, het College van B&W, organisaties en inwoners hebben afgesproken samen te gaan werken aan sterk en goed opgroeien, leven en ouder worden in gemeente Aalsmeer. De decentralisatie van rijkstaken naar gemeenten en de bezuinigingen op dit gebied vormden de aanleiding voor deze bijeenkomst in het gemeentehuis op donderdag 11 april.
Op deze avond waren meer dan 80 belangstellenden aanwezig. Er waren al heel concrete ideeën voor het behoud van kwaliteit en beschikbaarheid van zorg, hulp en ondersteuning. Duidelijk werd dat de taken met minder geld kunnen worden uitgevoerd; een zorgaanbieder gaf aan dat dat zelfs tot 15% minder kon oplopen, als de regeldruk minder werd. Daarnaast was men eensgezind over een ander uitgangspunt: niet alleen de gemeente moet zorgen, helpen en ondersteunen. Iedereen in Aalsmeer zal zich samen met anderen moeten inzetten.
Samenredzaamheid
Tijdens dit openbare overleg in de Raadskelder van het Gemeentehuis vond discussie plaats en kon iedereen vragen stellen. Programmamanager Rob Oudkerk trapte af met een presentatie. Daarna ontstond een levendige discussie tussen raad, college en aanwezigen. De rollen en verantwoordelijkheden in de komende periode werden besproken. Ook aan de fractievoorzitters werd gevraagd hoe zij dit zouden aanpakken. Een zorgaanbieder gaf aan dat het met 15% minder kon, als ook de regeldruk minder zou worden. Alle partijen spraken de wens uit om de decentralisaties samen met college, raad, vrijwilligers, professionals, organisaties, werkgevers en instellingen aan te pakken. De term ‘samenredzaamheid’, bedacht door het jonge CDA-raadslid Robbert-Jan van Duijn, was hierbij illustrerend. Wethouder Ad Verburg: ‘Ik zie ook kansen om het samen goed op te pakken, maar een open einde regeling is niet mogelijk. We willen het binnen het budget dat we van het Rijk voor de decentralisaties krijgen uitvoeren.’ Wethouder Gertjan van der Hoeven: ‘Als blijkt dat er toch meer geld nodig is gaan we dat samen binnen de college bekijken. Alle portefeuillehouders zijn samen verantwoordelijk.’ Wethouder Rik Rolleman ziet mogelijkheden om binnen jeugdzorg door vroegtijdig problemen aan te pakken op langere termijn duurdere zorg te voorkomen. Hierbij gaat wel de kost voor de baat uit.
Zorgvuldige aanpak
Januari 2014 lijkt nog ver weg, maar het college en de ambtelijke organisatie zijn al bezig met de voorbereidingen op de nieuwe taken. De gemeente willen dit goed en zorgvuldig doen, maar geeft ook aan dat door de grote bezuinigingen niet alles hetzelfde kan blijven en er keuzes moeten worden gemaakt. De raad neemt het uiteindelijke besluit over aanpak en financiële consequenties van de decentralisaties.