Plaatselijk polderen in Proostdijland


Geplaatst op: 23 april 2013

Terwijl landelijk het poldermodel weer actueel (b)lijkt, groeit plaatselijk het overleg tussen burger en overheid. Vanuit Proostdijland in Mijdrecht kwamen afgelopen donderdagavond iets meer dan twintig inwoners naar een bijeenkomst in het gemeentehuis over bewonersparticipatie in de wijk. Parkeren en het verkeer zien zij als prioriteiten. Diverse mensen hebben toegezegd actief met het wijkcomité mee te willen denken over oplossingen.

Het doel van de bijeenkomst was om burgers meer te betrekken bij het gemeentebeleid o.a. door met elkaar in gesprek te raken over de mogelijke inbreng van bewoners zelf bij uiteenlopende situaties die zij anders zouden willen zien. Die variëren van zwerfvuil, gemeentelijk groen en de beperkte parkeerruimte aan bijvoorbeeld de G. van Stoutenborchstraat tot het drassige gras in het hertenkamp en de verkeersdruk in de smalle Cornelis Beerninckstraat.

Zwerfvuil
Per situatie kregen bewoners de kans om hun indruk toe te lichten. Vervolgens kwam de verwachting voor een oplossing als een boemerang terug via de vraag om daar zelf over mee te praten en te werken aan verbetering. Diverse mensen bleken al zo betrokken te zijn, dat ze op de uitnodiging ingaan. Bovendien zijn enkelen al in actie gekomen, bijvoorbeeld door zelf zwerfvuil op te ruimen. Daarnaast bieden enkele bewoners ook algemene steun aan het wijkcomité zoals met computerwerk, de website en andere communicatiekanalen.

Die ondersteuning kan het comité goed gebruiken. De leden hebben regelmatig overleg met onder meer de gemeente en ook met de andere comités. Zo delen ze onder meer informatie die ook relevant kan zijn voor andere wijken en kernen, zoals het initiatief voor collectieve aankoop van zonnepanelen.

De theorie van het vorig jaar vastgestelde kernenbeleid krijgt in de praktijk zo al wat meer een concrete vorm. Een groeiend aantal inwoners heeft in elk geval persoonlijk kunnen kennismaken met mensen uit het wijkcomité, opbouwwerker Annelies de Hoop van Stichting Tympaan-De Baat en de ambtenaar die zich als wijkfunctionaris bezighoudt met hun wijk. Voor Proostdijland gaat het om Naomi Plug.

Welkom
Persoonlijke kennismaking is vaak een pluspunt om naar goed Nederlands gebruik te polderen. Waar pioniers elders onder meer praten over zonnepanelen, kijken de Proostdijlanders van donderdagavond vooral naar praktische punten om snel samen te bespreken en waar mogelijk te verbeteren. Naast de huidige toezeggingen, is hulp en advies van meer buurtbewoners welkom. Het wijkcomité hoopt geïnteresseerden te ontmoeten op woensdag 8 mei. Bij die maandelijkse vergadering zijn ook contactpersonen van de gemeente, woningcorporatie GroenWest, Stichting Tympaan-De Baat en de politie om diverse situaties te bespreken en samen te werken aan betere leefbaarheid.

Neem voor meer informatie contact op met voorzitter Johanna Driehuis van wijkcomité Proostdijland via: j.driehuis@casema.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Plaatselijk polderen in Proostdijland

Terwijl landelijk het poldermodel weer actueel (b)lijkt, groeit plaatselijk het overleg tussen burger en overheid. Vanuit Proostdijland in Mijdrecht kwamen afgelopen donderdagavond iets meer dan twintig inwoners naar een bijeenkomst in het gemeentehuis over bewonersparticipatie in de wijk. Parkeren en het verkeer zien zij als prioriteiten. Diverse mensen hebben toegezegd … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: