Vijf Ronde Veners krijgen lintje, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vijf inwoners van De Ronde Venen hebben vrijdagmorgen 26 april uit handen van burgemeester Divendal een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Allen zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer G.J. Alberts (1933, Amstelhoek) heeft zich de afgelopen twintig jaar met veel passie, enthousiasme en betrokkenheid ingezet (en doet dit achter de schermen nog steeds) voor de belangen van de bewoners van Amstelhoek (en omstreken), met name rondom de ontwikkelingen van het industrieterrein Amstelhoek. Om de belangen te behartigen heeft de heer Alberts in 1998, samen met andere buurtbewoners, een stichting opgericht met als doelstelling: “Het verbeteren en beschermen van bestaande natuur- en landschappelijke waarden, flora- en fauna, de kwaliteit van het milieu, de leefbaarheid en het bewaken van en het leveren van bijdragen aan de verkeersveiligheid en goede ruimtelijke ordening in de polder Ringdijk Eerste Bedijking der Mijdrechtste Droogmakerij, Amstelhoek en Uithoorn”.
Om deze doelstelling te bereiken heeft de heer Alberts zijn bestuursverantwoordelijkheden afgelopen jaren zeer serieus genomen en is lange tijd de spreekbuis, aanspreekpunt en intermediair richting derden geweest voor de buurt, aangaande de onderwerpen die voor de buurt van belang waren en nog steeds zijn. De heer Alberts heeft om gezondheidsredenen zijn functie in 2011 overgedragen, maar is nog steeds achter de schermen zeer actief en een belangrijke informatiebron voor het huidige bestuur.
De heer A. Ligtvoet (1953, Abcoude) vervult vanaf 1990 tot heden diverse functies binnen het bestuur van de Stichting Feestelijkheden Abcoude en is momenteel voorzitter. Hij was ook voorzitter van de Stichting Feestelijkheden Abcoude 100 jaar (de stichting bestond in 2012 100 jaar en heeft dit groots gevierd tijdens de jaarlijkse feestweek in Abcoude). Daarnaast organiseert deze stichting ook het Koninginnedagfeest in Abcoude.
Sinds 2005 tot heden verricht de heer Ligtvoet vrijwilligerswerk voor de vrijwilligersgroep AMC. Dit betekent concreet op een zondag in de vier weken zorgdragen voor het goed laten verlopen van de kerkdienst in het Stiltecentrum van het AMC.
Sinds 2005 is de heer Ligtvoet lid van de Abcouder Harmonie. Naast zijn betrokkenheid bij de vereniging is hij ook vaak een (anonieme) sponsor geweest. Daarbij valt te denken aan etentjes na afloop van een festival of concours tot het schenken van de Tambour-maîtrestok van de Abcouder Harmonie.
De heer Ligtvoet wordt gekenschetst als een betrokken, gepassioneerde en behulpzame vrijwilliger.
De heer B. Samplonius (1944, Baambrugge) is sinds 1966 zeer actief betrokken als bestuurslid met diverse functies van IJsclub Baambrugge. Vanuit deze functies heeft hij de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van het natuurijs op de landijsbaan, maar ook de zorg voor het natuurijs op de Angstel als deze wordt gebruikt voor schaatstoertochten, marathonwedstrijd of kortebaanwedstrijden en de verzorging en het beheer van materialen. De organisatie en uitvoering van de diverse schaatswedstrijden behoort tevens tot zijn takenpakket. De heer Samplonius is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het clubgebouw, zowel het interieur als exterieur. Hij was destijds als bestuurslid actief betrokken bij de nieuwbouw van het clubgebouw, zowel uitvoerend als coördinerend.
Naast de organisatie van de winteractiviteiten is hij mede organisator van de zomerse activiteiten, zoals de Hemelvaartsfietstocht, De Fietstijdritten, Skeelerwedstrijden en de jaarlijkse Dorpsloop.
Naast al deze activiteiten is hij sinds 1990 tot heden ook actief als opgeleid regionaal starter langebaan en als opgeleid aankomstrechter en starter van Marathonwedstrijden op de schaats, zowel op natuurijs als op kunstijs (De Jaap Eden baan in Amsterdam). In die functies geeft hij leiding aan de wedstrijden en landelijke jury's.
De heer Samplonius wordt gekenschetst als iemand op wie altijd een beroep kan worden gedaan bij andere klussen en organisatorische werkzaamheden.
De heer A. Schrikenberg (1951, Abcoude) is van 1987 tot eind 2011 actief geweest als brandweerman, duiker, voorzitter (1992-1996), initiatiefnemer voor oppervlakteredding en sinds kort een functie in het bestuur van de Brandweer Vereniging. Na het opheffen van het duikteam bedacht hij een oplossing: Oppervlakteredder. Abcoude was het eerste korps dat van deze methode gebruik maakte. Door de inzet van de heer Schrikenberg heeft Oppervlakteredding landelijke bekendheid gekregen en is het een volwaardig onderdeel gaan uitmaken in Brandweer Nederland. Ook heeft hij in oktober 2011 een boek uitgebracht met de titel: "Het brandweren in Abcoude en Baambrugge door de jaren heen."
Op 1 oktober 2011 is de heer Schrikenberg gestopt als brandweerman in repressieve dienst. Sindsdien is hij nog wel betrokken bij het geven van les aan de oppervlakteredders van de post Abcoude. Sinds april 2012 maakt hij deel uit van het bestuur van de Brandweer Vereniging. Hij is in het bestuur klankbord voor de "oud"-brandweerlieden en zet zich in om hen meer te betrekken bij de vereniging.
Naast deze hoofdfunctie is hij sinds 2006 de Sinterklaas van de Paulusschool in Abcoude. In ruil voor zijn werkzaamheden vraagt hij een donatie voor bijzondere doelen ten gunste van kinderen, zoals het Ronald McDonald huis, Kika en de Stichting Opkikker. Sinterklaas is hij overigens al sinds 2002 en hij verzorgt dan vele huisbezoeken in Abcoude en Baambrugge en ook hier gaat een eventuele donatie naar het goede doel.
De heer Schrikenberg werkt sinds 2009 13 zondagen per jaar plus Eerste Kerstdag als vrijwilliger in het AMC bij de Dienst Geestelijke Verzorging. Als vrijwilliger haalt hij patiënten van de verschillende afdelingen op die de Oecumenische kerkdienst in het AMC willen bijwonen.
De heer Schrikenberg wordt gekenschets als een vrijwilliger met het hart op de goede plaats en een voorbeeld voor velen.
De heer W.J. Wessel (1943, Abcoude) is sinds 1989 tot heden actief als vrijwilliger Geestelijke verzorging in het AMC in Amsterdam. Zijn activiteiten richten zich in hoofdzaak op de organisatie van de oecumenische kerkdiensten in het Stiltecentrum en de begeleiding van de lopende patiënten en zieken in rolstoel of in bed. Hij toont grote betrokkenheid; met name zijn suggesties tot verbetering en afstemming met de afdelingen zijn opgepakt en uitgewerkt. Zeker in de afgelopen zes jaar inspireert hij als voorzitter van de kring van vrijwilligers zijn collega-vrijwilligers en het team geestelijke verzorgers. Sinds 2001 is hij algeheel coördinator van de vrijwilligers en in die rol maakt hij roosters, schrijft hij brieven en houdt de lijnen tussen vrijwilligers en pastores in stand.
Sinds 1992 is hij lid van de Kerkeraad en heeft hij diverse kerkelijke functies bekleed. Hij is wekelijks vaak één, maar meestal meerdere avonden voor de kerk op pad. Als bestuurder heeft hij zich verdienstelijk gemaakt voor het federatieproces van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Abcoude dat halverwege de jaren ’90 succesvol werd afgerond. Hij heeft als lid (sinds 2001 tot heden) van het college van Kerkvoogden van de Hervormde Gemeente van Weesp een grote bijdrage geleverd aan de organisatie van het “Kerkepad” in Weesp. Het aantrekken van ongeveer 60 vrijwilligers per zaterdag en de aansturing van deze groep was hem toevertrouwd.
Sinds 2008 tot heden is de heer Wessel secretaris van het bestuur van de Jeu de Boules Club. Daarnaast heeft hij zich als bestuurslid in de werkgroep “verbouwing” bezig gehouden met de renovatie en uitbreiding van het clubhuis. Naast deze bestuurlijke taken is de heer Wessel ook actief als wedstrijdsecretaris en verzorgt hij de zogenaamde promotietoernooien. Ook verzorgt hij tijdens de jaarlijkse Feestweek in Abcoude twee jeu de boules toernooien en is hij de wedstrijdleider en scheidsrechter.
Vanaf 2010 was de heer Wessel lid van de Commissie Stichting Feestelijkheden Abcoude 100 jaar en in die functie wordt hij betiteld als het meest actieve commissielid die onvermoeibaar bezig is met het opzetten en organiseren van nieuwe spellen en activiteiten en het ‘binnenpraten’ van extra middelen.