De gemeente heeft haar vermogenspositie geactualiseerd. De grondexploitaties zijn tegen het licht gehouden en de waarde van gemeentelijke grond is opnieuw getaxeerd. Uit de cijfers blijkt dat het begrotingsoverschot, zoals in de begroting 2012 aangegeven, wordt gerealiseerd. Wel zijn er plussen en minnen te melden als gevolg van hogere inkomsten van het Rijk en waardedalingen van grond en minder winst (of verlies) op bouwprojecten. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de bijgestelde grondexploitaties en de herwaardering van gronden vast te stellen. Op 30 mei 2013 behandelt de gemeenteraad dit onderwerp als onderdeel van de jaarrekening.
Actualisering grondexploitaties
Een grondexploitatie geeft een prognose van kosten en opbrengsten om een project, bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk als Westerheul IV, te ontwikkelen. De gemeente verkoopt grond bouwrijp aan een ontwikkelaar die er vervolgens woningen realiseert en verkoopt. De Ronde Venen heeft projecten waar zij verwacht winst te maken en enkele projecten waar zij verlies verwacht. Om dit verlies te dekken heeft de gemeente in haar boekhouding een zogenoemde verliesvoorziening opgenomen. Zo kan de gemeente doorgaan met het ontwikkelen van deze projecten en haar maatschappelijke doelstellingen bereiken.
Uit de actualisatie van grondexploitaties komt naar voren dat de opbrengsten die de gemeente bij verkoop van de grond verwacht zijn gedaald. Dit komt doordat de waarde van de grond is verminderd in de huidige economische recessie en woningmarktomstandigheden. Daarnaast speelt ook mee dat grondverkoop langer duurt. Hierdoor nemen de rentekosten voor rekening van de gemeente toe. Op basis van de actualisatie verhoogt de gemeente haar verliesvoorzieningen met € 1,6 miljoen.
Een belangrijke oorzaak van deze waardedaling ligt in de huidige matige woningmarkt in Nederland. Hierdoor moeten de opbrengsten over het afgelopen jaar maar ook de vooruitzichten voor de komende twee jaar naar beneden worden bijgesteld. Er zijn echter ook positieve ontwikkelingen te melden, zoals de ontwikkeling van het Veenbad in Vinkeveen en het Meerbadterrein in Abcoude. Hier verwacht de gemeente minder verlies te maken dan vorig jaar voorzien.
Wethouder David Moolenburgh: “De projecten die we gaan realiseren zijn van groot belang om het inwoneraantal, werkgelegenheid en alle voorzieningen op peil te houden. Deze waardedaling komt natuurlijk niet als een verrassing. Ik vind het belangrijk om juist nu, in dit financiële verhaal, onze maatschappelijke rol als gemeente te blijven benadrukken. Door tijdig bijsturen blijven wij als gemeente in control over onze projectenportefeuille.”
Herwaardering gronden
Naast de projecten heeft de gemeente ook gronden in haar bezit waarvoor nog geen ontwikkelplannen zijn en waarvoor dus nog geen grondexploitatie is gemaakt. Om een goed beeld te krijgen van de marktwaarde van deze gronden heeft de gemeente de gronden door verschillende externe taxateurs opnieuw laten beoordelen.
Uit de taxaties is naar voren gekomen dat de marktwaarde van vrijwel alle gronden is gedaald. De oorzaak hiervan ligt zoals bij veel gemeenten in de matige woningmarkt of in specifieke economische omstandigheden. Bijvoorbeeld omdat de grond een andere bestemming krijgt dan woningbouw en daardoor in waarde daalt. In totaal waardeert de gemeente op het jaarrekeningresultaat haar voorraad gronden af met € 0,3 miljoen.
De gemeente heeft ook gronden waar de marktwaarde hoger ligt dan de boekwaarde. Dit zijn de zogenoemde stille reserves omdat er winst ontstaat wanneer de gemeente deze gronden verkoopt. De omvang van de stille reserves over 2012 moet licht neerwaarts worden bijgesteld. Want ondanks de waardedaling zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden zoals een geslaagde verkoop van het voormalige gemeentehuis in Abcoude ten gunste van de resultaten voor 2013.
De geactualiseerde grondexploitaties en voorraden grond worden opgenomen in de jaarrekening 2012. Deze wordt in juni door de gemeenteraad behandeld. In economisch mindere tijden heeft de gemeente haar financiële huishouding goed op orde. Wethouder Pieter Palm (Financiën): ,,Op basis van de begroting 2012 verwachten we het jaar met een positief resultaat te kunnen afsluiten. We zijn nu bezig met het opmaken van de jaarrekening 2012 en uit de voorlopige cijfers blijkt dat we dat resultaat gaan waarmaken. We zien wel dat de weg die naar dat resultaat leidt grillig is, we ontvangen meer inkomsten van het rijk en de grondexploitaties en grondwaarden moeten worden bijgesteld. Dat komt niet als een verrassing, het past bij het beeld van deze tijd. Ook blijkt uit de cijfers dat we op koers liggen, waarbij ik wil benadrukken dat we er nog niet zijn, ons wacht nog een paar magere jaren en een aantal bezuinigingsmaatregelen voordat we in 2017 weer over de gewenste financiële buffers beschikken.”