001 -Family

Een imposant spektakel bij Museum De Ronde venen


Geplaatst op: 1 mei 2013

Museum De Ronde Venen heeft een bijzondere machine; de laatste Veensteekmachine van Nederland. Zaterdagmiddag 4 mei wordt de Bronsmotor van deze enorme baggermachine voor de eerste keer dit jaar weer tot leven gebracht door de vrijwilligers van het museum. Dit gaat gepaard met veel rook en motorgeronk. Vanaf 14.00 uur kunt u dit spektakel meemaken en vervlogen tijden herleven.

Museum De Ronde Venen geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het Utrechtse veenweidelandschap. Veel aandacht is er voor de rol van de turfproductie in dit gebied. De veensteekmachine werd hierbij van 1895 tot 1977 in Vinkeveen gebruikt voor het steken en baggeren van het laagveen. De machine was niet fraai, maar wel functioneel. Met een bemanning van tien man kon het 300 tot 400 vierkante roede gespreid veenslik per dag produceren. Uit één roede, zo’n veertien vierkante meter, werden 1600 turven gemaakt. Per dag produceerde de machine hierdoor net zoveel als één handbaggeraar daarvoor in een heel seizoen.

De werking is relatief eenvoudig. De machine voer vlak langs de rand van het land (de legakker) en trok zich voort aan een ankerketting. In het hoge steekraam zaten zware, scherpe messen die naar beneden vielen en zo het veen tot 5 meter onder de waterspiegel wegstaken. Dit veen werd vervolgens naar boven getrokken en in de mengbak gestort. Hier werd het gemengd met water en tot slik vermalen. Middels baggeremmers kwam het in een stortbak terecht, waarna het via een beweegbare pijp over het land verdeeld werd voor verdere bewerking tot turf.

In de jaren 1930 ging het langzaam bergafwaarts met de turfindustrie. De komst van steenkool, olie en gas maakte de turfwinning steeds minder rendabel. Vanaf 1950 werd turf bijna alleen nog geleverd als grondverbeteraar aan de tuinders in het Westland. Het veenbedrijf liep op z’n laatste benen. In 1977 eindigde de vergunning om te vervenen bij Vinkeveen. Jan van der Wilt, kleinzoon van één van de veenbazen die de veensteekmachine had gekocht, meerde als laatste veenbaas de veensteekmachine af in de haven. Zo kwam een eind aan een eeuwenlange laagveen turfproductie in Nederland.

De Veensteekmachine is nu het topstuk van het Museum De Ronde Venen en industrieel icoon voor de brandstofvoorziening in Nederland. De Vinkeveense Plassen herinneren ons nog dagelijks aan de enorme invloed die de machine op het landschap heeft gehad. Want waar de machine kwam, daar bleef water over. Zo zijn in zeer korte tijd de plassen ontstaan, waar menig recreant en watersporter tegenwoordig gebruik van maakt.

Museum De Ronde Venen
Herenweg 240
3645 DW Vinkeveen
T 0297-262223
E info@museumderondevenen.nl
www.museumderondevenen.nl
| www.veensteekmachine.nl

Entree: € 3,50 p.p.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Een imposant spektakel bij Museum De Ronde venen

Museum De Ronde Venen heeft een bijzondere machine; de laatste Veensteekmachine van Nederland. Zaterdagmiddag 4 mei wordt de Bronsmotor van deze enorme baggermachine voor de eerste keer dit jaar weer tot leven gebracht door de vrijwilligers van het museum. Dit gaat gepaard met veel rook en motorgeronk. Vanaf 14.00 uur … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: