001 - Escaperoom aglemeen

Rookmelders: kleine moeite voor uw eigen (brand)veiligheid


Geplaatst op: 1 mei 2013

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.

Rookmelders: kleine moeite voor uw eigen (brand)veiligheid

Steeds meer woningen zijn voorzien van rookmelders, bij nieuwbouwwoningen is het zelfs verplicht. Daarom zijn steeds meer succesverhalen bekend: rookmelders waarschuwen bewoners waardoor ze veilig en ongedeerd hun woning kunnen verlaten. Rookmelders zijn daarom van groot belang voor uw eigen (brand)veiligheid. Ze zorgen er ook voor dat u de brandweer al bij het begin van een eventuele brand kan waarschuwen.

Waarom zijn ze zo belangrijk?
Bij een groot deel van de woningbranden smeult het vuur (eerst) zonder dat er direct grote vlammen te zien zijn. Dit soort branden veroorzaken giftige rook waardoor mensen snel bewusteloos raken. Als u slaapt, ruikt u niets: het is dan belangrijk dat u op tijd gewekt en gewaarschuwd wordt.

De beste plek is aan het plafond|
De meeste rookmelders hebben een optisch systeem, een soort lichtgevoelig oog. Op het moment dat er rook voor dit oog komt, gaat de melder af. Omdat rook lichter is dan lucht, vult rook een kamer van boven naar beneden. Rook komt dus het eerst bij het plafond en als u de rookmelder daar hangt, bij de melder.

Op elke verdieping een rookmelder
Hoeveel rookmelders u nodig heeft, hangt af van uw woning. Zorg dat er op elke verdieping een rookmelder hangt en in ieder geval op de verdieping waar de slaapkamers zijn. Probeer de melders zoveel mogelijk op de plekken te hangen waarlangs u het snelst naar buiten kunt. Dus bijvoorbeeld op de gang waar de meeste kamers op uitkomen en boven de trap.

Loos alarm voorkomen
Rookmelders alarmeren als ze rook ‘denken te zien’. Hang een optische rookmelder daarom niet te dicht bij uw badkamer of in de keuken vanwege stoomvorming en vocht. Ook bij een ventilatieopening, ventilator of boven de verwarming is niet gunstig, hier kan stofophoping plaatsvinden en er zijn luchtstromen waardoor de rook de melder mogelijk niet bereikt. Ten slotte is ook een garage niet ideaal, vanwege de uitlaatgassen. Er zijn speciale rookmelders voor dit soort ruimten in de handel.

Testen en schoonmaken
Omdat de rookmelder de rook moet kunnen blijven ‘zien’, is het belangrijk dat u de melder regelmatig afstoft. Wij raden u aan om ook regelmatig de werking van de melder te testen met de testknop van de rookmelder (bijvoorbeeld de eerste dag van iedere maand).

Er is een folder over het onderwerp beschikbaar getiteld ‘Rookmelders en brandblussers’. Deze kunt u downloaden via www.brandweer.nl.

Met vragen kunt u ons bereiken via info@vru.nl.

Heeft u werkende rookmelders in huis? Rookmelders redden levens.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: VRU

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rookmelders: kleine moeite voor uw eigen (brand)veiligheid

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies. Rookmelders: kleine moeite voor uw eigen (brand)veiligheid Steeds … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: