De Baat (7e)

Gemeentelijke werkwijze beoordeling van bouwinitiatieven verbeterd


Geplaatst op: 8 mei 2013

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 7 mei besloten de werkwijze voor de behandeling van bouwinitiatieven (zogenaamde ruimtelijke initiatieven) te verbeteren. Bij bouwinitiatieven gaat het om nieuwbouw van woningen en bedrijven waarbij kostenverhaal door de gemeente wettelijk verplicht is. Het gaat dan nagenoeg altijd om bouwplannen die niet passen in het vigerende bestemmingsplan. Bij het beoordelen van deze bouwinitiatieven wordt in het vervolg gebruik gemaakt van de quickscanmethode. Voor zowel indiener van het bouwinitiatief als gemeente heeft deze nieuwe quickscanmethode voordelen.

Quickscanmethode
In de nieuwe werkwijze wordt eerst een waarborgsom van € 500, - van de initiatiefnem;  gevraagd. Daarna wordt het initiatief getoetst op technische, juridische en politieke haalbaarheid. Als het bouwinitiatief uitgevoerd kan worden, dan wordt de waarborgsom verrekend met de nog door de gemeente te verhalen kosten. Is het advies negatief, dus het bouwinitiatief kan niet uitgevoerd worden, dan krijgt de initiatiefnemer de € 500 retour. Aan een positief quickscanadvies wordt wel een bepaalde geldigheidstermijn verbonden. Deze termijn is afhankelijk van de grootte van een bouwinitiatief en kan in overleg verlengd worden.

Initiatieven waarvan het College op voorhand al voorziet dat deze niet haalbaar zijn, worden niet in behandeling genomen. Dat is overigens in de huidige praktijk ook al het geval.

Voordelen voor initiatiefnemer en gemeente
Wethouder Gertjan van der Hoeven: “De nieuwe quickscanmethode heeft zowel voordelen voor de indiener van het bouwinitiatief als voor de gemeente. Een initiatief dat niet binnen het bestemmingsplan past is bijna altijd omgeven met onzekerheden omtrent technische en politieke haalbaarheid. Met de quickscanmethode heeft de indiener sneller inzicht in de haalbaarheid van een plan dan bij de oude methode waarbij een principeverzoekprocedure moest worden doorlopen. Voor de gemeente is het daarna ook veel sneller en makkelijker om verder te gaan met het initiatief en de vergunningprocedure kan sneller en eenvoudiger worden doorlopen. Deze nieuwe werkwijze heeft zich in Amstelveen in de praktijk al bewezen.”

Communicatie
Zowel particulieren als projectontwikkelaars en aannemers dienen bouwinitiatieven in bij de gemeente. De projectontwikkelaars en aannemers doen dat regelmatig en daarom krijgen zij een brief van de gemeente om hen op de nieuwe quickscanmethode te wijzen. Voor particulieren, die in het algemeen niet zo vaak een bouwinitiatief indienen, staat er een heldere gebruiksaanwijzing op de gemeentelijke website www.aalsmeer.nl over de nieuwe quickscanmethode. Ook kunt u contact opnemen met de medewerkers van het cluster ROV

U kunt zich dan wenden tot de heer Appelman 020- 5404347of de heer Adolfse 020-5404111

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeentelijke werkwijze beoordeling van bouwinitiatieven verbeterd

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 7 mei besloten de werkwijze voor de behandeling van bouwinitiatieven (zogenaamde ruimtelijke initiatieven) te verbeteren. Bij bouwinitiatieven gaat het om nieuwbouw van woningen en bedrijven waarbij kostenverhaal door de gemeente wettelijk verplicht is. Het gaat dan nagenoeg altijd om bouwplannen die niet … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: