De Stuurgroep Millenniumgemeente De Ronde Venen heeft namens de gemeente De Ronde Venen op 4 juni de aanvraag voor de titel Fairtrade Gemeente verzonden. De gemeente hoopt voor 20 juni de uitslag van de beoordeling te ontvangen.
Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. De Fairtrade Gemeente campagne is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar.
Om de titel Fairtrade Gemeente te kunnen behalen moet de gemeente voldoen aan zes criteria.
1) Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden;
2) Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór Fairtrade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen verwoorden Fairtrade in hun beleid en handelen daarnaar;
3) Fairtrade is in toenemende mate zichtbaar in winkels en horeca;
4) Kennis over en gebruik van Fairtrade groeit bij bedrijven en maatschappelijke organisaties als scholen, verenigingen en kerken;
5) Er bestaat structurele aandacht van de plaatselijke media voor de Fairtrade de campagne;
6) Er worden initiatieven genomen die er voor zorgen dat bedrijven en/of organisaties Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in hun bedrijfsvoering opnemen;
De stuurgroep denkt dat de gemeente voldoet aan alle gestelde criteria. Het college heeft in het beleidsplan 2011-2014 als doel opgenomen verdere invulling te geven aan de millenniumgemeente. Ook heeft de gemeente het streven naar fairtradegemeente als een van de doelen benoemd in het duurzaamheidsbeleid (2013).
Er is in de afgelopen twee jaar structureel aandacht besteed aan fairtradegemeente. Bijvoorbeeld via diverse evenementen, zoals ‘Fair fietsen’, een fietsroute langs organisaties die zich inzetten voor fairtrade, gehouden op 11 mei 2013, Wereld Fairtrade Dag. In 2011 reikte de gemeente voor het eerst de MVO-prijs in De Ronde Venen uit, om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te stimuleren en ondernemers die zich op dit gebied inspannen onder de aandacht brengen. Doel van de bijeenkomst was het inspireren van lokale collega-ondernemers en kennis op het gebied van duurzaam ondernemen te delen. In 2013 werd er een Feel Good Fair georganiseerd in De Ronde Venen, waar allerlei duurzame, biologische en fairtrade producten werden gepromoot en verkocht.
Er zijn momenteel zo’n dertig verkoop/gebruikspunten van fairtrade producten binnen De Ronde Venen. De gemeente zelf is er daar één van: de koffie en thee in het gemeentehuis zijn fairtrade producten.
De organisatie Fairtrade Gemeenten was enthousiast over de inzending van De Ronde Venen. De lijst met documenten die de stuurgroep heeft aangeleverd was volgens de organisatie ‘indrukwekkend’. De gemeente ziet de beoordeling dan ook vol vertrouwen tegemoet.