Afscheid op een hoogtepunt voor Argon

Geplaatst op: 17 juni 2013

De landelijke bekerfinale tussen Argon en De Treffers was er weer een in de historie van Argon, waar je bij moet zijn geweest. De gasten uit Groesbeek, dit seizoen keurig derde in de zondagse Topklasse, waren vooraf toch de favoriet, maar een tot in elke spiervezel gefocust team van Argon bleek in staat, om goed tegenspel te bieden. Daarbij gesteund door een vroege treffer, want de eerste aanval van importantie leverde in de derde minuut al de voorsprong op. Houssain el Zeryouh ontsnapte over links en liet een gevoelvolle voorzet vertrekken, die door Patrick Lokken van dichtbij op het lichaam van de doelman werd gemikt. Op de grond liggend slaagde de spits er echter in, de bal toch nog op het hoofd te nemen en zo doelman Peters toch te passeren voor de 1-0.

De Treffers, die het voordeel van de harde wind in de rug hadden, trachtte deze vroege tegenslag wel te verwerken, maar slaagde daar voetballend eigenlijk niet in. De ploeg had wel meer balbezit, maar tot gevaar leidde dit niet. Van Argonzijde was er een doelpoging van de opgekomen Masies Artien, maar daar wist doelman Peters een hand achter te krijgen. Het was tekenend voor de wedstrijd, dat het eerste echte gevaar van De Treffers uit een hoekschop kwam, want gedragen door de wind belandde de bal na 25 minuten spelen tegen de binnenkant van de verste doelpaal, waarna het leer waar terug het veld in kaatste en weg kon worden gewerkt. Tien minuten voor het rustsignaal waren er kort achtereen twee mogelijkheden voor Argon, maar Patrick Lokken kon net niet profiteren van een misverstand tussen verdediger Zuidwijk en doelman Peters, terwijl de doelman in de volgende minuut alert reageerde op een inzet van Houssain el Zeryouh en het schot wist te keren.

Met de klok al op 45 minuten leek Argon dus met een voorsprong de kleedkamer op te kunnen zoeken, maar de realiteit bleek anders, heel anders. Na een hoekschop kwam de bal tegen de arm van Rob Overvliet en dat gebeurde op een manier, die niemand verbaasd deed opkijken dat het fluitje klonk en de bal op de stip werd gedeponeerd. Verbeek hield zijn zenuwen in bedwang en slaagde er in, de gelijkmaker op het bord te zetten, 1-1. En het werd nog erger, toen een gevaarlijke aanval van Dion Gerritsen af werd gefloten, omdat er een tweede bal op het veld belandde, die door een Groesbeekse verdediger tegen de speelbal werd geschoten. De scheidsrechtersbal, die gegeven werd, was reglementair correct, het gedrag van De Treffers bij deze actie viel niet in die categorie. Uit de scheidsrechtersbal werd de bal ver op het Mijdrechtse deel van het speelveld geplaatst en ook direct werd er druk gezet op de man in balbezit. Mede daardoor kwam de bal voor de voeten van Verbeek, die ditmaal van ruim 35 meter uithaalde en de bal gedragen door de wind over de geslagen Noah Zuidwijk net onder de lat zag verdwijnen voor de 1-2 ruststand.

Omdat Argon in de eerste helft eigenlijk de gehele 45 minuten goed overeind was gebleven, kwam de ploeg zeker niet geslagen de kleedkamer weer uit en net als in de eerste helft konden de blauw-witten na 3 minuten spelen juichen. En wederom was het Patrick Lokken, die voor de vreugde zorgde, ditmaal kopte hij de bal uit een corner van Dion Gerritsen prima langs de doelman en de verdedigers op de doellijn voor de 2-2. De strijd kon weer opnieuw beginnen en weer hield de Mijdrechtse defensie de zaken goed onder controle. Slechts bij een actie van middenvelder Echargui stokte de adem, maar de bal ging voorlangs zonder door een aanvaller beroerd te kunnen worden. Na 70 minuten spelen probeerde Lorenzo Lassooij het voordeel uit de harde wind te halen, maar doelman Peters slaagde er in, het schot van ruim 30 meter net onder de lat weg te tikken voor een hoekschop.

In de laatste tien minuten waren er nog diverse opwindende momenten te zien: eerst treuzelde Houssain el Zeryouh te lang bij een scrimmage in het Groesbeekse doelgebied, waardoor doelman Peters alsnog in kon grijpen, daarna verdween een uithaal van Lorenzo Lassooij rakelings langs de paal, gevolgd door een uitbraak van De Treffers invaller Black, die gestuit werd door Noah Zuidwijk. Dat de doelman daar buiten het strafschopgebied mogelijk een hand bij gebruikte, ontging de scheidsrechter en zijn assistent, tot ontgoocheling van de aanvaller. Een vrije trap van Joey van Ede leidde in minuut 89 tot een hernieuwde scrimmage in het strafschopgebied van De Treffers, maar ook deze situatie leverde geen goal op. Die goal viel nog wel in de blessuretijd, maar omdat de scheidsrechter in de botsing tussen de inkomende Samir Jebbar en doelman Peters een overtreding zag, vond de rake rebound van Houssain el Zeryouh geen doorgang en moest er dus verlengd worden.

In de eerste verlenging kwam Argon (wederom in de derde minuut) tot een gevaarvolle aanval na een steekpass van Jorn van Lunteren op Patrick Lokken, maar de inzet die volgde ontbeerde de noodzakelijke snelheid, waardoor Peters redding kon brengen. Ook in deze 15 minuten bleek De Treffers geen gebruik te willen maken van het windvoordeel, van afstand werd er niets ondernomen om het Noah Zuidwijk moeilijk te maken. Slechts een vrije trap noopte hem tot een redding, een cornerbal was het gevolg.

In de tweede helft van de verlenging kwam er wel een doelpunt en niet verbazend was het weer in de derde speelminuut. Samir Jebbar werd door Jorn van Lunteren alleen voor de doelman gezet, die de inzet van de frêle spits in eerste instantie wist te blokkeren. De rebound van de voet van Jorn van Lunteren was mogelijk niet al te zuiver, maar via de verdedigende voet van Peppinck huppelde het leer toch over de lijn tussen de palen en dus had Argon weer de voorsprong te pakken, 3-2.

Met nog zo’n korte tijd over gooide De Treffers nu natuurlijk alles op de aanval, met als gevolg dat verdedigend grote ruimtes vielen. In minuut 5 had Samir Jebbar daar al van kunnen (en misschien moeten) profiteren, maar alleen voor de doelman mikte hij in het zijnet. Halverwege de tweede verlenging ontstond door verkeerd verdedigen van Joey van Ede een schietkans voor Hofstede, maar Noah Zuidwijk wist het schot knap tot hoekschop te verwerken. Uit die hoekschop ontsnapte Vincent Verheul richting het Groesbeekse doel, maar na een sprint van ruim 80 meter was er net een verdedigende voet, die zijn inzet tot hoekschop omboog. Met nog 4 minuten op de klok was er nogmaals een grote scoringskans, ditmaal werd Jorn van Lunteren door Vincent Verheul op 6 meter voor het doel geheel vrij gezet, maar tot afgrijzen van het Mijdrechtse deel van de aanwezigen verdween zijn inzet ruim over de lat.

Na nog 2 extra minuten besloot scheidsrechter Bronsvoort dat het mooi genoeg was en volgde de ontlading, het ultieme doel van de groep was bereikt: de landelijke beker was binnen. Uit handen van de heer van Driel van de KNVB kregen eerst de verliezende ploeg de prijs en medailles, daarna was het de beurt aan Patrick Lokken als aanvoerder van de dag van Argon om na de gebruikelijke medailles en badjassen de beker in ontvangst te nemen, dit uiteraard tot grote vreugde van het Mijdrechtse contingent. Stoppen met een beker, een landelijke nog wel, dat mag met recht stoppen op een hoogtepunt genoemd worden.

Een hoogtepunt, dat werd behaald op het complex van De Meern, dat zich een prima gastheer toonde, met ondersteuning van de stewards van sv Spakenburg, die alles prima onder controle wisten te houden, terwijl de ballenjongens van Argon D2 zich ook van hun beste kant lieten zien en daarvoor ook een herinnering van de KNVB mee verdienden. Aan Mijdrechtse kant dus geen verliezers deze middag, de winst voor De Treffers ligt in het feit, dat zij in augustus mogen spelen om de Super Cup tegen kampioen Katwijk omdat Argon zondag 1 er dan niet meer zal zijn. Het zij hen gegund, het Mijdrechtse sprookje in inmiddels toe gekomen aan de afsluitende pagina. Maar in ieder geval kwam datgene, wat deze middag te zien was, het dichtst in de buurt van een Happy End voor zover dat onder de omstandigheden van dit seizoen mogelijk was. Prettige vakantie, graag tot augustus als u op zaterdagmiddag aan kunt gaan sluiten bij ons nieuwe vlaggenschip.

De landelijke bekerfinale tussen Argon en De Treffers was er weer een in de historie van Argon, waar je bij moet zijn geweest. De gasten uit Groesbeek, dit seizoen keurig derde in de zondagse Topklasse, waren vooraf toch de favoriet, maar een tot in elke spiervezel gefocust team van Argon … Lees meer »